Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Voorkruipen bij stoplicht

Vraag gesteld door Superpapa54 op 7 mei 2018

Uw expert Ton Hendriks geeft aan dat de stelling: "Voorkruipen bij een stoplicht is veiliger", waar is. Het mag wel iets duidelijker worden uitgelegd hr. Hendriks. Voorkruipen is alleen mogelijk bij verkeerslichten bij twee banen, in geval van één baan moet je over het vak voor links of rechtsaf. Die actie's zijn verboden en geven veel irritatie bij de wachtende automobilist. Achteraan de file wachten is gevaarlijk, maar als eerste weg kunnen rijden bij het verkeerslicht is misschien nog wel gevaarlijker. Hoe vaak gebeurt het niet dat een automobilist nog net even rood mee pakt en dan ben je als snelle optrekker het haasje. Als motorrijder zal ik bij elke situatie moeten inschatten wat het veiligst is voor mij.

Antwoord van Leo

Antwoord van Leo

ANWB Expert

Motorrijders zijn zich meer dan automobilisten bewust van hun kwetsbaarheid. Daarom gaan ze niet achteraan de file (voor het verkeerslicht) staan. Maar ook bij het oprijden van het kruispunt kijken motorrijders -tig keer vaker of het veilig kan dan de gemiddelde automobilist.
En het is ook waar dat je je ervan bewust moet zijn dat je irritatie opwekt bij automobilisten als je de verkeersregels overtreedt. Vandaar dat we enerzijds het ‘voorkruip’gedrag hebben verklaard, maar er anderzijds ook aan hebben toegevoegd wat de wettelijke regels zijn. En uw opmerking dat de motorrijder steeds zelf moet bekijken wat het veiligst is, is natuurlijk volkomen terecht. En soms staat dat op gespannen voet met de wettelijke regels…***

Reactie van Superpapa54:

Bedankt voor je uitleg Leo. Een motorrijder die via de strook voor linksaf, daarna tussen de auto's door naar de strook voor rechtsaf gaat om hoe dan ook vooraan te komen staan, sorry, ik heb daar grote problemen mee. Ze staan dan met het hoofd in de nek om het verkeerslicht te kunnen zien, om bij groen als eerste weg te kunnen rijden. Hoezo is dit veiliger dan rustig in de rij wachten? Ik rij nu bijna twintig jaar motor ( laatbloeier, ik ben 64 ), maar ik heb dit nooit gedaan, het voelt gewoon niet goed. Voorkruipen bij een openstaande brug of bij een spoorwegovergang doe ik wel, gewoon rustig over de linkerweghelft naar voren sukkelen en soms zelfs even een praatje maken met een automobilist. Op die manier heb ik nog nooit problemen gehad. Gewoon rustig aan en niet als een dolle langs of tussen de rij auto's door. Ik heb de cursus VRO Veilig gevolgd en daar heb ik veel geleerd, maar voorkruipen bij een verkeerslicht met een baan rechtdoor was daar niet bij. Er kunnen altijd situatie's ontstaan dat je als motorrijder moet kiezen voor een actie die zoals je mooi zegt op gespannen voet staat met de wettelijke regels. Laatst zei een agent bij Wegmisbruikers dat hij vond dat de motorrijder even een stukje door moest rijden over de vluchtstrook om daarna weer in te voegen, simpel omdat even het veiligst was. Er zal altijd wel discussie blijven over hoe het nu wel of niet moet, ik probeer het veilig te doen en probeer niet met mijn gedrag automobilisten te irriteren. Ik heb niet meer rechten dan zij hebben toch?***

Reactie van JL1:

De expert Tom Hendriks verzuimt aan te geven waar de voorgekropen motorrijder dan moet staan. De enige plaats die over is is de plaats voorbij de stopstreep want de voorste auto staat net voor de stopstreep (en dat mag niet...). Inmiddels zien de motorrijders het als hun recht om altijd en op elke manier voor te kruipen. En of dat nu veiliger is ?