Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Huurauto verzekerd op Veerdiensten?

Vraag gesteld door Ashae78 op 27 juni 2016

Wij willen met een huurauto (gehuurd in Duitsland) reizen naar en door Noorwegen, waarbij verschillende veerboottochten gemaakt zullen worden. We hebben van 2 verhuurbemiddelaars begrepen, dat huurauto's (waar ook gehuurd) niet verzekerd zijn op de veerboot. Ik kan niks specifieks vinden in algemene voorwaarden. Wij willen met een gerust gevoel op vakantie zonder ons zorgen te maken over onverwacht hoge kosten door schade aan de huurauto, die niet gedekt wordt.
Nu zag ik dat sommige verhuurbedrijven in Griekenland wel expliciet vermelden, dat je bij hen wel verzekerd bent op de boot. Het lijkt dus toch wel mogelijk.
Hoe zit dat nou?
Hoe kunnen wij voldoende verzekerd op vakantie?

Antwoord van David

Antwoord van David

ANWB Expert

U vraagt of een huurauto onverzekerd is wanneer deze op een veerboot staat

Het is in deze van belang de precieze bepaling of voorwaarde te kunnen inzien. Het komt namelijk wel voor dat verhuurbedrijven in de huurvoorwaarden aangeven dat het niet toegestaan is met de gehuurde auto op een ferry te staan, maar dit staat los van aansprakelijkheid.

Het kan bijvoorbeeld ook verboden zijn naar een ander land te rijden met een huurauto.
Ik raad u in ieder geval aan een auto te huren waarbij niet in de voorwaarden is uitgesloten dat u naar een ander land rijdt en gebruik maakt van een veerpont.***

Reactie van Ashae78:

Dit ook geplaatst naar aanleiding van een vraag van een ander ANWB-lid, die naar Kroatie wil met de huurauto:
Ik wil hier ook meer over weten. Wij willen een auto huren in Duitsland om mee naar Noorwegen te rijden. Van oa SunnyCars vernamen we telefonisch, dat de geselecteerde huurder grensoverschrijding en reizen met Ferry wel toestaat, maar dat de huurauto tijdens het vervoer op de Ferry niet verzekerd is en dat we dan zelf volledig aansprakelijk zijn. Dit zou volgens hen idd wereldwijd bij alle verhuurders zijn.
Ik vind dit ook raar. Je kan er niks over vinden op websites van verhuurbedrijven en ik vraag me ook af, hoe een huurauto niet verzekerd zou zijn en de eigen auto dat wel zou kunnen (of is die dan ook niet verzekerd?!?)
Een google zoekopdracht levert echter wel resultaten van Griekse verhuurbedrijven, die EXPLICIET vermelden, dat de auto bij hen wel verzekerd is op de Ferry. Het is dus niet zo dat geen enkele verhuurder de auto verzekerd op de Ferry.
Maar ik blijf het een raar verhaal vinden, dat je niet extra kan verzekeren. (Ze beweren, dat omdat de basis verzekering niet geldt, een aanvullende ook niet geldt.)
Ik wil graag weten, waar we een auto (in Nederland of Duitsland) kunnen huren, die wel verzekerd is tijdens ferry-vervoer eventueel tegen extra kosten voor aanvullend.***

Reactie van David Sjoer:

Volgens Sunny Cars is het bij een aantal autoverhuurders mogelijk dit risico extra te verzekeren. U kunt ook overwegen een route te rijden zonder veerdiensten.

U kunt met Sunny Cars contact opnemen voor een andere verhuurder. Wij hebben geen overzicht van alle verhuurmaatschappijen en de gehanteerde voorwaarden.