Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Waar vind ik actuele info over de bosbranden in midden zweden?

Vraag gesteld door Bob P op 20 juli 2018

Waar vind ik actuele info over de bosbranden in midden zweden?

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

U wilt graag meer weten over de actuele bosbranden in Zweden. Omdat de situatie per dag verandert, raad ik u aan om voor de laatste informatie de bijv. de NOS te raadplegen. Dit is de laatst gewijzigde informatie van ons:

Bosbranden Midden-Zweden (19-7-18)
Door de langdurige droogte zijn er bosbranden in Midden-Zweden. Er zijn op meer dan 40 plaatsen branden. Ook waren evacuaties noodzakelijk, zo meldt de krant The Local. De grootste brandhaarden zijn in Härjedalen en rond Olingdal / Härjåsjön in de provincie Jämtland en in rond Ljusdal in de provincie Gävleborg. Donderdagmorgen is het dorp Kårböle in Kjusdal ontruimd. Het dreigt door branden ingesloten te worden. Zelfs Hälsingland en Dalarna zijn zwaar getroffen door branden. Inmiddels komt er ook hulp van buurland Denemarken en uit Italie.

 

 

Laatste update van onze afdeling Verkeersinformatie (25-07-2018):

Het aantal bosbranden in Zweden is in vergelijking met het weekeinde gedaald van 50 naar 27. Dat hebben de autoriteiten maandag gemeld. De vier grootste branden woeden echter nog steeds in het centrum van het land.
De autoriteiten vrezen ook voor nieuwe branden, het kwik ging maandag opnieuw de hoogte in. Zweden kreunt onder de heetste juli-maand in 260 jaar, aldus de nationale meteorologische dienst. Het maken van open vuur is op veel plaatsen verboden!
De grootste branden situeren zich momenteel in de provincies Gavleborg, Jamtland en Dalarna, enkele honderden kilometers ten noorden van de hoofdstad Stockholm.
Zweden krijgt hulp uit verscheidene Europese landen om de bosbranden aan te pakken. Zo arriveerde zondag een groep van 140 Poolse brandweerlui in Jamtland om hun Zweedse collega’s te helpen. Onder meer Italië, Frankrijk en Duitsland stellen vliegtuigen en helikopters ter beschikking.

Vakantiegangers raden we aan contact op te nemen met de accommodatie op de plaats van bestemming.

Op de site van de Radio Zweden staat informatie in het Engels, ook over evacuaties:
https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2054&artikel=7001858
Via de Europese Waarschuwings Site:
http://effis.jrc.ec.europa.eu/applications/fire-news/?q=&from_date=24%2F07%2F2018&to_date=25%2F07%2F2018