Mag je met een rijbewijs B/BE/AM in het buitenland zonder problemen op een quad of scooter rijden?

Vraag gesteld door ANWB Experts data 1 op 18 juni 2015

Met Nederlands rijbewijs B/BE/AM wil men in Zuid-Europa wel voertuigen verhuren, waar ik in Nederland niet in of op mag rijden. Denk aan een quad van 250cc of een scooter van 125cc. Kan ik dat zonder problemen doen en wat zijn de consequenties als ik een ongeval krijg?

Antwoord van David

ANWB Expert

Ook in het buitenland mag je alleen die categoriën besturen die er op je rijbewijs vermeld staan. Verhuurders gaan daar weliswaar vaak heel ruimhartig mee om. Maar dat wordt heel anders als er schade ontstaat. En het gaat natuurlijk niet alleen om de verhuurder maar ook om de locale handhaving door de politie. Dus het antwoord is nee, het is zeker niet zonder risico.

 


***

 

 

 

Reactie van RST:
Tot welk maximum cc mag je besturen met een AM rijbewijs?
Welke rijbewijs eisen zijn er in het buitenland voor het besturen van een motorvoertuig met drie wielen (zoals de Piaggo MP3)?

 

 

 


***

 

 

 

Reactie van David Sjoer:
Alle informatie omtrent rijbewijzen vindt u op onze website. Eisen voor het besturen van een quad of scooter in het buitenland kunnen verschillen, maar u moet uitgaan van hetgeen is toegestaan met het Nederlandse rijbewijs.

Het motorrijbewijs is opgesplitst in categorieën. Deze hebben regels voor maximale cilinderinhoud, vermogen en minimale leeftijd. Met het rijbewijs AM mag maximaal 50 cc bestuurd worden.