Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Huurauto's milieusticker Frankrijk

Vraag gesteld door Janky op 25 juni 2018

Ik heb een auto gehuurd in Nederland voor vakantie naar Frankrijk.
Mijn bestemming gaat via Route du soleil. Ik doorkruis tijdelijke en of permanente milieuzones. De benodigde sticket van de Franse overheid is alleen op kenteken aan te vragen het veiligst en goedkoopste bij de Franse overheid. De doorloop tijd is te lang om op zijn minst een betalingsbewijs te hebben. De verhuurder en ook anderen o.a. partner ANWB kan niet eerder kenteken voertuig geven dan op dag ophalen auto. Mijn verhuurder zegt dat de Franse overheid niet nagedacht hebben over huurauto's en zij geen antwoord hebben gekregen Franse overheid. Bovendien is het percentage verhuur buitenland van mijn verhuurder(een van de grootste NL), niet van plan om er veel afford in te steken. Wat kan ik doen? Ik kom door departement Drome waar een tijdelijke milieu zone kan zijn. Tijdig een sticket of betalingsbewijs is volgens mij niet mogelijk. Moet ik mijn reis nu annuleren? Boete is goedkoper dan auto langer huren. Wordt ik van de weg gehaald? Wie moet de boete(s) betalen ik of de verhuurder?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U huurt een auto en wilt daarmee door Frankrijk rijden. U heeft dan een milieusticker nodig. Deze zit niet standaard bij de auto. U vraagt wie dit moet regelen en wie een eventuele boete moet betalen.

De verhuurder huurt u een auto. De auto is ook voor u beschikbaar. Alleen als vooraf is afgesproken dat er een milieusticker bij zit moet de verhuurder hiervoor zorgen. Er zijn verhuurbedrijven die aangeven dat milieustickers bij de huurauto worden meegegeven als u vooraf aangeeft waar u heen wilt. Dat is een kwestie van goed kijken wat een verhuurbedrijf voor u doet. Er kan natuurlijk wel een prijsverschil zitten in de verschillende bedrijven en huurauto's.

Is er geen sticker en rijdt u wel door Frankrijk, dan bent u als bestuurder voor de boete aan te spreken.

U zou kunnen kijken of een alternatieve route een optie is. Is dat niet mogelijk, kijkt u dan of u deze overeenkomst nog zonder kosten kunt annuleren en een andere auto kunt huren die wel een milieusticker heeft. Of u kosteloos kunt annuleren vindt u terug in de voorwaarden van het verhuurbedrijf.

Informatie over de milieuzones in Frankrijk vindt u op onze website.***

Reactie van Janky:

Ik ben nog geen verhuurder tegengekomen die een auto voorziet van een sticker verhuurd uit Nederland. Ook uw partner Sunny Cars helaas niet. De auto's die door de autoverhuurders in buitenland kunnen worden gehuurd hebben wel een sticker.