Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Paspoort/id-kaart nodig grens Ierland/Noord-Ierland?

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 28 februari 2023

Wij zijn van plan komende zomer naar Donegal (NW-Ierland) te reizen met de expressbus van Dublin naar Donegal. De route voert een klein stukje door Noord-Ierland. Wij hebben alleen een ID-kaart (geldig tot 2028) en geen paspoort.
Er is een open grens voor verkeer tussen Ierland en Noord Ierland.
Kunnen wij te maken krijgen met controle op paspoorten?

Antwoord van Susanne

Antwoord van Susanne

ANWB Expert

Wat leuk om te horen dat u een reis naar Ierland gaat maken. U wilt per expressbus van Dublin naar Donegal reizen. De route voert een klein stukje door Noord-Ierland. U wilt weten of er een paspoortcontrole is bij de grensovergang tussen Ierland en Noord-Ierland.

Om controles en eventuele misverstanden ter plaatse te voorkomen, adviseer ik u om met een paspoort naar Ierland af te reizen. Op die manier kunt u te allen tijde ook de grens over met Noord-Ierland, wat onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk en waar u alleen met een paspoort naar toe kunt reizen.

De informatie die wij hierover kunnen vinden is dat er geen grenscontrole is tussen Ierland en Noord-Ierland. Dit geldt echter voor bewoners die in Ierland of Noord-Ierland wonen. Het Ministerie van Buitenlandse Zaken geeft aan dat Noord-Ierland onderdeel is van het Verenigd Koninkrijk. U dient dan in het bezit te zijn van een paspoort bij grensoverschrijding. Echter, omdat de grensovergang Ierland – Noord-Ierland binnen de Common Travel Area valt, zijn er geen grenscontroles. U wordt niet gecontroleerd aan de grens. U dient echter wel in het bezit te zijn van een paspoort. 

Ons advies blijft om met een paspoort naar Ierland en Noord-Ierland af te reizen.