Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Maximum constructie snelheid op kentekenbewijs caravan

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 7 mei 2023

Op mijn kenteken bewijs van de caravan staat bij Max snelheid T -

Bij mijn kleinzoon staat op zijn registratie 100km
Hoe zit dit??????

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft een vraag over de maximale snelheid op het kentekenbewijs. Op uw kentekenbewijs staat er niets vermeld achter ‘Max snelheid T’ en bij uw kleinzoon staat er ‘Max. snelheid T: 100 km/u’.

Dat kan kloppen. Pas sinds een aantal jaar wordt de maximum (constructie)snelheid van de caravan geregistreerd op het kentekenbewijs.

Wilt u de maximumconstructie snelheid van uw caravan weten, dan kunt dit nagaan via het Certificaat van Overeenstemming (CvO). Dit CvO kunt u opvragen bij de fabrikant of dealer.

Overigens zegt de maximum constructiesnelheid niets over de maximum snelheid waar u ter plekke mee mag rijden. In Nederland is de maximumsnelheid voor auto met caravan (> 3500 kg) 90 km/u. Ook al mag u bijvoorbeeld in België en Frankrijk met een caravan harder rijden dan 100 km/u, dan is het toch raadzaam de maximum constructiesnelheid niet te overschrijden.

Wanneer men harder rijdt dat de maximum constructiesnelheid en betrokken raakt bij een ongeval, dan kan dit ook consequenties hebben voor de verzekering. Heeft de snelheid bijgedragen aan het ontstaan van de schade, kan de verzekeraar zijn vergoedingsplicht verminderen met de mate waarin het harder dan 100 km/u rijden heeft bijgedragen aan de schade. Dit kan betekenen dat u of geen schadevergoeding krijgt of een lager bedrag aan schadevergoeding.