Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Markeringsbord in Spanje en Italië

Vraag gesteld door I. Hulsbos op 23 april 2023

 wij hebben een motorscooterdrager aan de camper met verlichting en nummerbord. Moeten we dan alsnog zo'n bord op de motorscooter plaatsen? De motor steekt niet uit, staat voor de verlichting en het nummerbord

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U heeft een motorscooterdrager aan de camper met verlichting en nummerbord. U wilt weten of er dan een markeringsbord moet worden geplaatst.

Spanje

In Spanje zijn de regels met betrekking tot lading en fietsendragers als volgt.

Lading

- Lading mag aan de voorkant en aan beide zijkanten niet uitsteken.
- De lading mag naar achteren niet meer dan 10% van de lengte van de auto uitsteken. Het mag 15% zijn als het om een ondeelbare lading gaat.
- Naar achter uitstekende lading moet altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met 3 rode strepen (zie verderop).
- Een lading die de hele breedte van het voertuig beslaat, moet worden gemarkeerd met twee van dergelijke borden aan beide uiteinden, waarbij de borden zo moeten worden bevestigd dat de strepen samen een omgekeerde V vormen.
- 's Nachts en bij slecht zicht moet naar achteren uitstekende lading tevens worden gemarkeerd met een rood licht.

Fietsendrager
Op een fietsendrager achter op een auto, camper of caravan moet je altijd een wit markeringsbord met 3 rode strepen aanbrengen. Dit geldt zelfs voor een fietsendrager zonder fietsen of een fietsendrager in ingeklapte toestand.
- Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk.

Kentekenplaat en NL-sticker

- Als de fietsendrager of bagagebox op je trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van je voertuig.
- Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar in de webwinkel van de ANWB.

Markeringsbord

- Een markeringsbord voor uitstekende lading, zoals een fietsendrager, moet een reflecterend aluminium of kunststof waarschuwingsbord zijn van 50 x 50 cm dat wit is met 3 rode diagonale strepen.
- Een dergelijk bord is onder andere verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel onder de naam Markeringsbord Italië-Spanje

 

Italië

In Italië gelden de volgende regels met betrekking tot lading en fietsendragers

Lading

- De lading op een auto of aanhangwagen mag niet naar voren uitsteken.
- Goed zichtbare lading mag in de breedte maximaal 30 cm uitsteken, gerekend vanaf het stadslicht of achterlicht. Moeilijk zichtbare horizontaal vervoerde lading, zoals stangen, dunne balken of plaatwerk, mag niet uitsteken.
- Let op: Naar achteren uitstekende lading moet altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met 5 rode strepen (zie verderop). 's Nachts moet dergelijke lading tevens worden voorzien van een rood licht.
- Een lading die de hele breedte van het voertuig beslaat, moet worden gemarkeerd met twee van dergelijke reflecterende borden aan beide uiteinden, waarbij de borden zo moeten worden bevestigd dat de strepen samen een omgekeerde V vormen.
- De lengte van het naar achteren uitstekende deel van de lading mag niet meer dan 30% van de lengte van de auto bedragen.

Fietsendrager
 

Fietsen op een fietsendrager mogen zijwaarts aan beide kanten van de auto of camper maximaal 30 cm uitsteken.
Let op: Een fietsendrager achter een auto, camper of caravan moet altijd voorzien zijn van een wit markeringsbord met 5 rode strepen. Dit geldt zelfs voor een fietsendrager zonder fietsen of een fietsendrager in ingeklapte toestand.
- Als de fietsendrager de achterlichten en reflectoren van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet de drager zijn voorzien van een verlichtingsbalk.

Kentekenplaat en NL-sticker

- Als de fietsendrager of bagagebox op je trekhaak de kentekenplaat van je voertuig geheel of gedeeltelijk bedekt, moet je er een witte kentekenplaat op aanbrengen met het kenteken van je voertuig.
- Je moet in dat geval ook een ovale witte NL-sticker aanbrengen op de fietsendrager of bagagebox. Je mag de sticker niet op de witte kentekenplaat plakken. Je kunt de NL-sticker eventueel op een fiets aanbrengen. Een NL-sticker is verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel.

Markeringsbord
- Een markeringsbord voor uitstekende lading, zoals een fietsendrager, moet een vierkant reflecterend waarschuwingsbord (van kunststof of metaal) van 50 x 50 cm zijn dat wit is met 5 diagonale rode strepen.
- Een dergelijk markeringsbord is onder andere verkrijgbaar via anwb.nl/webwinkel onder de naam Markeringsbord Italië-Spanje.
- In Italië is dit bord verkrijgbaar bij garages en winkels voor automaterialen onder de naam pannello per carichi sporgenti

Meer informatie over de regels in Spanje en Italië vindt u op onze website.