Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Zoon vliegt alleen, wat nodig?

Vraag gesteld door op 29 juli 2022

Wat hebben we nodig als onze zoon van 14 alleen vanuit Spanje naar huis vliegt?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


Kinderen hebben een eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig.
Binnen de Schengenzone is het aan te raden (niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) mét een toestemmingsformulier mee te nemen, dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider.

Toestemming nodig

Als uw minderjarige kind ( jonger dan 18 jaar) zonder ouder of volwassene reist, dan moet uw kind kunnen aantonen dat het toestemming heeft van de gezaghebbende ouder(s).
Met het formulier 'toestemming reizen met minderjarige naar het buitenland' kunt u aantonen dat u toestemming geeft. Een alleen reizende minderjarige zonder begeleider hoeft geen begeleider in te vullen. 
Kinderen hebben eigen reisdocument nodig. Een bijschrijving in het paspoort van een ouder is sinds 2012 niet meer geldig. 
Binnen de Schengenzone is het aan te raden ( niet verplicht) een kopie van het paspoort van de niet meereizende ouder(s) met een toestemmingsformulier mee te nemen. Dit kan vertraging voorkomen bij controles. Buiten het Schengengebied zijn de regels vaak uitgebreider.
Kijk voor meer informatie op onze landeninformatie

Meer informatie over het alleen reizen van minderjarige kinderen en het toestemmingsformulier vindt u op de website van de Rijksoverheid