Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vergoeding bij verkeerd ingevuld ESTA

Vraag gesteld door op 29 oktober 2022

Onlangs zou ik samen met mijn dochter op reis gaan naar New York. Onze vlucht ging van Amsterdam, via Barcelona, naar New York. Bij aankomst in Barcelona ben ik geweigerd door de douane. Helaas bleek mijn ESTA aanvraag niet goed te zijn. Na enig speurwerk ben ik erachter gekomen dat ik zelf een typefout heb gemaakt bij het invullen van het paspoortnummer. Ik zit nu met een reis die ik heb betaald, maar niet heb kunnen maken. Ondanks dat dit mijn eigen fout is: kan ik dit nog ergens (gedeeltelijk) vergoed krijgen?

Antwoord van Susanne

Antwoord van Susanne

ANWB Expert

 

U zou onlangs een reis maken naar New York. U bent geweigerd voor uw vlucht van Barcelona naar New York. Het bleek dat uw ESTA aanvraag niet juist was en u per abuis een fout heeft gemaakt bij de aanvraag. Hierdoor heeft u geen reis kunnen maken en bent u al uw geld kwijt. U vraagt zich af of u hiervoor toch een (gedeeltelijke) vergoeding voor kunt krijgen.

Een reiziger is te allen tijde zelf verantwoordelijk voor het hebben van de benodigde (inreis)documenten, zoals bijvoorbeeld een geldig paspoort of visa, bewijzen van inentingen en vaccinaties of een rijbewijs. Als u de reis niet (geheel) kunt maken vanwege het ontbreken van een enig (geldig) document, komt dat met alle daaraan verbonden gevolgen voor rekening van de reiziger. Alleen in gevallen de reisorganisator heeft toegezegd voor de documenten te zorgen en het ontbreken daarvan, kan het worden toegerekend aan de reisorganisator. Uit uw vraag maak ik niet op dat de reisorganisator een toezegging heeft gedaan om het ESTA voor u te regelen. In dat geval komen de gemaakte kosten helaas voor uw rekening.  

Het spijt me u niet beter te kunnen berichten.