Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toestemming buitenlandse reis minderjarige

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 30 mei 2022

Goedemorgen,

mijn dochter van 15 jaar gaat komende zomer met de ouders van haar vriend (17 jaar) met de auto naar Spanje. Aangezien zij en haar vriend eerder terug naar Nederland moeten willen wij haar samen met vriend terug laten vliegen vanaf Girona naar Weeze. Aldaar halen wij hun beiden op. Dus heen met de auto, terug met het vliegtuig (vermoedelijk met Ryan Air).

Moet ik voor de terugreis van Spanje naar Duitsland (heenreis ga ik uit van niet) formulieren invullen? Zo ja, welke en waar kan ik die vinden?

Antwoord van Mandy

Antwoord van Mandy

ANWB Expert

Uw dochter (15) gaat deze zomer op vakantie met haar vriend (17) en zijn ouders. Op de heenreis reizen zij per auto. Op de terugreis vliegt uw dochter samen met haar vriend terug naar Duitsland. U vraagt zich af of u formulieren moet invullen om hier toestemming voor te geven.

Het is inderdaad noodzakelijk om uw dochter (schriftelijk) toestemming te geven om als minderjarige, zonder haar eigen ouders/verzorgers, op reis te gaan. Deze toestemming is noodzakelijk ongeacht het vervoersmiddel. Uw dochter heeft dus toestemming nodig voor zowel de heen- als terugreis.

U kunt uw dochter deze toestemming verlenen middels dit formulier (Engelstalig). Het formulier is ook beschikbaar in het Nederlands, maar ik raad u aan om het Engelstalige formulier in te vullen, om controle in het buitenland te vergemakkelijken. Het formulier is niet verplicht, maar bevat alle informatie die voor een snelle grenscontrole nodig is.

Ten slotte heeft de vriend van uw dochter ook toestemming van zijn ouders nodig voor de terugvlucht, gezien hij minderjarig is en zonder zijn ouders reist.

Een alleen reizende minderjarige zonder (volwassen) begeleider hoeft geen begeleider in te vullen. Dat vak mag u op het formulier doorstrepen.

Meer informatie vindt u bij de Rijksoverheid of op kinderontvoering.org.