Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toeristenbelasting per persoon of per plaats?

Vraag gesteld door G.A. Bedyn op 28 juli 2022

Op Texel betaal ik voor een seizoensplaats een vast bedrag berekend op 2,5 persoon €333,50
Wij zijn met 2 personen, dus ik lijk te veel te betalen. Als ik bv maar 50 nachten verblijf 2 personen betaal ik €3.335 per overnachting terwijl de normale belasting €2,30 is. Kan een gemeente de ene persoon meer laten betalen dan een andere persoon? Dit lijkt op willekeur.
Accoord als ik meer dan 72,5 overnachting op texel ben dan wordt het goedkoper per nacht. Dit is dan dus omgekeerd. maar als ik een jaarplaats zou hebben dan betaal ik maar € 322,00 ik weet niet of dit juridisch stand kan houden. https://www.texel.nl/direct-regelen/toerisme-en-recreeren/toerisme/toeristenbelasting Zou U mij hier een antwoordt op kunnen geven.
Ik heb ook de gemeente texel al een mail hierover gestuurd, maar hier heb ik tot mijn verbazing nog steeds geen antwoord op gehad.
Ik kan gelukkig het bedrag wel betalen,maar na 27jaar en 14 jaar een seizoensplaats te hebben worden er door de gemeente rare sprongen gemaakt. Ik begreip wel dat dit voor de campinghouder makkelijk is, maar hoe het bedrag door de gemeente wordt bepaalt en uitgelegd is te gek voor woorden. Als je in je eentje een seizoensplaats hebt moet je dus 145 nachten op texel verblijven om aan het enkele bedrag van €2,30 te komen.

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

 

U huurt een seizoensplaats en betaalt daarvoor een vast bedrag aan toeristenbelasting. U vraagt of dit niet per persoon berekend zou moeten worden. U zou dan namelijk voordeliger uit zijn aangezien u met 2 personen gebruik maakt van de plaats.

De hoogte en de wijze waarop de toeristenbelasting wordt berekend verschilt per gemeente. Gemeenten mogen zelf bepalen of zij toeristenbelasting heffen en hoe zij het tarief berekenen. Dit kan bijvoorbeeld een vast bedrag zijn per verblijf, of per persoon en overnachting. Bij een verblijf voor langere duur wordt vaak gekozen voor een bedrag per verblijf. Er kan immers niet steeds bekeken worden hoeveel personen daar hoe vaak overnachten.  De verordening waarin dit is geregeld kunt u opvragen bij de gemeente. In uw geval wordt uitgegaan van een bedrag per verblijf.

De regeling van de Gemeente Texel geeft deze mogelijkheid aan de verhuurder.