Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toegang tot zwembad via gezichtsherkenning 

Vraag gesteld door op 18 juli 2022

In ons zwembad word gezichts scan verplicht ardoer camping word pas vermeld paar dagen van te voren
Mag dat ik ben er op tegen
Maar ik weet niet wat ik er mee moet

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert


Op de Ardoer Camping waar u heen gaat, wordt voor toegang tot het zwembad een gezichtsscan verplicht. U bent hierop tegen en vraagt zich af wat u ertegen kunt doen.

Biometerie voor toegangscontrole

Het gebruik van biometrische persoonsgegevens als gezichtsafbeeldingen voor toegangscontrole niet per definitie verboden. Toegangscontrole met biometrie is toegestaan als het noodzakelijk is voor beveiligingsdoeleinden. Dat staat in de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (UAVG).

Strenge toets

Er is dan een strenge toets nodig of het belang van het gebruik van biometrie in verhouding staat tot de inbreuk op de privacy. En of het gebruik van biometrische gegevens de beste manier is om de toegang te beveiligen of dat er ook andere manieren zijn. Een voorbeeld waar biometrie mag worden ingezet is een kerncentrale. Het gebruik van biometrische persoonsgegevens bij toegang tot bijvoorbeeld een recreatiegebied en in uw geval een zwembad, kan die toets niet doorstaan. De noodzaak van beveiliging is in die gevallen niet zo groot dat mensen alleen door gebruik van biometrie toegang kunnen krijgen. Meer informatie over biometrie kunt u vinden op deze website.

Advies

Ik adviseer u aan de camping te laten weten dat u geen gezichtsscan wenst en aan hen te vragen om een andere manier van toegangscontrole voor het zwembad.