Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rijbewijs en kentekenbewijs kwijtgeraakt in Frankrijk

Vraag gesteld door op 28 juli 2022

Ik ben mijn rijbewijs en kentekenkaart kwijt geraakt in zuid-Frankrijk. Wat moet ik doen?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

 

U bent uw rijbewijs en kentekenbewijs kwijtgeraakt in Frankrijk. U vraagt wat u moet doen.

Vervelend voor u dat u uw rijbewijs en kentekenbewijs kwijt bent. Ik raad u aan om van het verlies van uw rijbewijs en kentekenbewijs aangifte te doen bij de politie in Frankrijk. Voorts moet u bij de RDW melden dat u uw rijbewijs kwijt bent, voordat u een nieuw rijbewijs aanvraagt. Dit kan online bij de RDW. Daarna kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij uw gemeente of bij de RDW.

Rijbewijs kwijt en rijden
Officieel mag u niet rijden totdat u weer over een rijbewijs beschikt. Als u wordt aangehouden en u kunt het rijbewijs niet tonen dan riskeert u een boete. Of de Franse aangifte in dat geval voldoende is, is niet met zekerheid te zeggen. Dit is vaak afhankelijk van de agent met wie u te maken heeft. Als er nog een andere chauffeur in uw gezelschap is, dan raad ik u aan deze persoon te laten rijden.

Autoverzekering
Het merendeel van de verzekeraars biedt dekking als u uw rijbewijs tijdelijk niet kunt tonen, omdat dit kwijt bent. Het bewijs van aangifte is meestal voldoende. Het is raadzaam contact op te nemen met uw autoverzekeraar om te voorkomen dat u eventueel onverzekerd aan het verkeer deelneemt.

Kentekenbewijs
Bij de RDW kunt u een nieuw kentekenbewijs aanvragen. Op de website van de RDW vindt u informatie hoe u dit kunt doen.