Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Inreismaatregelen voor Canada en Verenigde Staten

Vraag gesteld door J. Vlemmix-van Kessel op 15 september 2022

wij willen in maart 2024 met eigen camper en 2 personen met een roro schip naar Halifax reizen. Daar willen we zo snel mogelijk vanaf Canada naar de USA reizen. Na 90 dagen (ESTA) in de USA te zijn geweest willen we in West Amerika weer Canada inreizen. Hier willen we dan verder vakantie vieren en dan in November weer van Halifax terugreizen naar Europa. Voor Canada hebben we dan een Eta nodig en die is 6 maanden geldig. Als je van Amerika naar Canada reist en dan weer naar Amerika dan tellen de dagen in Canada bij de Esta van Amerika. Wij reizen nu van Canada naar Amerika en dan Canada weer in maar tellen de dagen in Amerika dan ook bij de Eta van Canada?
Als dat zo is dan is het langer dan 6 maanden, en als het niet zo is dan voldoet de Eta. Wij zijn nu met de reis bezig omdat we het roro schip willen boeken en hierop zijn maar een beperkt aantal hutten voor meereizende passagiers. De vraag is dus of we voor deze reis aan een ESTA en een Eta genoeg hebben? Hopende dat u ons hiermee kunt helpen

Antwoord van Susanne

Antwoord van Susanne

ANWB Expert

 

U wilt in maart 2024 met uw camper vanuit Nederland per schip naar Canada afreizen. Vanuit Canada wilt u direct doorreizen naar de Verenigde Staten. Na 90 dagen in de Verenigde Staten wilt u Canada weer inreizen. Voor beide bestemmingen gelden er zogeheten reistoestemmingen. U vraagt zich af of u aan een ESTA (voor de Verenigde Staten) en een eTA (voor Canada) genoeg heeft of dat u nog andere reisdocumenten nodig heeft.

eTA (Canada)

Nederlandse reizigers naar Canada moeten over het algemeen in het bezit zijn van een elektronische reisautorisatie. Dit wordt een eTA (Electronic Travel Authorization) genoemd. Het eTA heeft u nodig wanneer u per vliegtuig Canada binnenkomt. Wanneer u per land of per zee in Canada aankomt, heeft u geen eTA nodig. In uw geval heeft u op dit moment geen eTA nodig, u komt immers aan per boot. U dient wel een geldig paspoort of reisdocument te hebben wanneer u per auto, trein, bus of boot naar Canada reist. Een eTA is normaalgesproken vijf jaar geldig, of totdat uw paspoort verloopt. De maximale duur voor het inreizen in Canada is over het algemeen zes maanden per keer. Via de website van de Canadese overheid kunt u erachter komen welke documenten u nodig heeft voor een reis naar Canada. 

ESTA (Verenigde Staten)

Het ESTA (Electronic System for Travel Authorization) is net zoals het eTA een systeem om een elektronische reistoestemming voor een reis naar de Verenigde Staten aan te vragen. Het ESTA is geen visum. Wanneer u een ESTA heeft aangevraagd en deze is goedgekeurd, dan is deze voor een duur van twee jaar geldig, of totdat het paspoort verloopt. Het ESTA is geldig voor meerdere reizen naar de Verenigde Staten. Wanneer u naar de Verenigde Staten reist, mag u maximaal 90 dagen in de Verenigde Staten blijven. Na deze 90 dagen dient u de Verenigde Staten weer te hebben verlaten. Meer informatie over het aanvragen van een ESTA vindt u op de website van de U.S. Customs and Border Protection

I-94 formulier

Om vanuit Canada over land naar de Verenigde Staten te reizen moet u mogelijk het I-94 formulier invullen. Zie: I94 - Official Website (dhs.gov). U kunt een I-94 formulier tot 7 dagen voor binnenkomst in de Verenigde Staten online invullen. Dit formulier zorgt ervoor dat de grensformaliteiten voorspoediger verlopen. Een I-94 formulier wordt automatisch aangemaakt, wanneer u per boot of per vliegtuig de Verenigde Staten binnen komt. Dit formulier kan opnieuw gebruikt worden wanneer u de Verenigde Staten over land binnenkomt.

Ambassade

U wilt uw reis in 2024 maken. Inreismaatregelen kunnen in de tussentijd wijzigen. Daarnaast gelden er momenteel voor beide bestemmingen ook nog inreisregels met betrekking tot COVID-19 waar u rekening mee dient te houden. Het kan voorkomen dat deze in 2024 niet meer geldig zijn.

Wij adviseren u om korter voor vertrek na te gaan welke specifieke reisdocumenten u nodig heeft voor uw reis naar Canada en de Verenigde Staten. U kunt contact opnemen met de desbetreffende ambassades. Op de website van het Ministerie van Buitenlandse Zaken kunt u de contactinformatie van de Ambassade van Canada en de Ambassade van de Verenigde Staten vinden. Verder verwijzen wij u ook graag naar het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken