Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geweigerd op terugvlucht uit Egypte

Vraag gesteld door op 5 september 2022

Mijn zoon en vrouw hebben via Vliegtickets.nl tickets geboekt vanaf Düsseldorf naar Cairo (bij Middle East Airlines). Van daaruit hebben ze een rondreis door Egypte gemaakt. De terugreis (van Hurghada naar Düsseldorf) is ook bij Vliegtickets.nl geboekt, en werd uitgevoerd door Corendon. Op de terugreis werden hij en zijn vrouw op het vliegveld geweigerd ondanks hun tickets. Ze waren met een lijnvlucht (Middle East Airlines) gekomen en hadden een chartervlucht (bij Corendon) terug geboekt via Vliegtickets.nl. Dit schijnt niet te mogen. Is dit bij de ANWB bekend en zou dit niet belangrijke informatie zijn voor reizigers naar Egypte?

 

Antwoord van Susanne

Antwoord van Susanne

ANWB Expert


Uw zoon en zijn vrouw zijn hebben vliegtickets naar Egypte geboekt via Vliegtickets.nl. Heen vlogen ze van Düsseldorf naar Caïro met Middle East Airlines. Terug vlogen ze van Hurghada naar Düsseldorf met Corendon Airlines. Op de terugvlucht zijn zij door de autoriteiten tegengehouden en geweigerd voor de terugvlucht.

Als reden is opgegeven dat wanneer er heen via een lijndienstvlucht (=een vlucht met een vast dienstschema) wordt gevlogen, er dan ook voor de terugvlucht een lijndienstvlucht moet zijn geboekt. Het is niet mogelijk om dan via een chartervlucht (=een vlucht zonder een vast dienstschema en ingehuurd door een reisorganisatie voor een vakantievlucht) terug te vliegen. Uiteindelijk zijn er nieuwe (lijndienst)vluchten geboekt en zijn er extra kosten gemaakt. U wilt weten of deze informatie bij ons bekend is.

Regels van de Egyptische luchtvaartautoriteit

Deze informatie was niet bij ons bekend. Wij hebben het onderzocht en vonden een regeling van de Egyptische luchtvaartautoriteit (ECAA = Egyptian Civil Aviation Authority). 

Afbeelding met tekst    Automatisch gegenereerde beschrijving

 

 

 

Hieruit volgt dat geen individuele tickets naar of van Egypte via chartervluchten mogelijk zijn. Alleen tickets die onderdeel zijn van een pakketreis, zijn toegestaan. In dit geval is er bij een chartermaatschappij een los ticket geboekt, en niet een ticket dat onderdeel is van een pakketreis. Dit is dus niet toegestaan en is waarschijnlijk de reden dat uw zoon en zijn vrouw door de lokale autoriteiten zijn geweigerd op de terugreis. 

Op de website van Corendon Airlines valt verder te lezen dat als je met een lijndienst Egypte binnenreist, je ook weer met een lijndienst moet vertrekken. Hetzelfde geldt voor een chartervlucht.  

Extra kosten

Het is de verantwoordelijkheid van de reiziger om zich te informeren over specifieke regels die voor een bepaald land gelden. Dit staat ook op de website van Corendon en in de algemene voorwaarden van Vliegtickets.nl. Om die reden wordt daarbij vaak geadviseerd om contact op te nemen met de ambassade/het consulaat van het land van bestemming voordat men de tickets koopt.  
Gelet hierop achten wij een vordering om de extra kosten te verhalen, niet kansrijk. 

Op onze website zullen wij reizigers informeren dat zij voorafgaand aan het boeken van (losse) tickets er goed aan doen de lokale regels na te gaan bij de betreffende ambassade.