Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geldt er een tolverplichting op de A4 in Polen?

Vraag gesteld door T. Stramrood op 19 augustus 2022

Wij zijn door Polen gereden op de A4 richting Krakau. Normaal kunnen we tol via de tolhuisjes betalen, maar die waren 7 augustus 2022 gesloten. Waren wij verplicht om de tol van tevoren online te kopen of was er een (tijdelijke) storing ? Wij gaan dezelfde weg weer terug dus willen we zeker weten voordat we de tolweg opgaan.

Antwoord van Susanne

Antwoord van Susanne

ANWB Expert


U bent op 7 augustus 2022 via de A4 in Polen naar Krakau gereden. De tolhuisjes waren op het moment dat u daar reed gesloten. U vraagt zich af of er een (tijdelijke) storing was of dat u van tevoren verplicht was een tolvignet online aan te schaffen. Voor de terugreis wilt u dit weten.

Wij kunnen geen informatie terugvinden dat op 7 augustus 2022 de tolhuisjes gesloten waren. Voor uw terugreis adviseer ik u om wel tolheffing te betalen. Wanneer er op een traject geen tol is betaalt, riskeert u namelijk een hoge boete.

Mogelijkheden betaling

Er zijn verschillende mogelijkheden hiervoor. U kunt een tolbadge, de zogeheten A4GO, bij een Customer Service Point in Myslowice en Balice aanschaffen. Een andere mogelijkheid is om via een app u aan te melden voor videotolling. Bij deze mogelijkheid registreert u uw gegevens via een app. Met deze mogelijkheid kunt u door speciaal aangegeven tolpoortjes rijden en wordt u automatisch belast voor de tolheffing.

Eventuele naheffing

U kunt een eventuele naheffing/boete ontvangen voor uw rit die u op 7 augustus jl. heeft gemaakt. Hiervoor adviseer ik u om via het contactformulier contact op te nemen met Stalexport Autostrada Małopolska en een melding te maken dat op het moment dat u op de A4 reed, de tolhuisjes gesloten waren en u geen tol heeft kunnen betalen. Op deze manier kunt u wellicht bezwaar maken tegen een eventuele naheffing.

Meer informatie over tol in Polen vindt u op onze website.