Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Coronaregels ziekenhuis Frankrijk

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 10 juli 2022

Ik heb een vraag over corona en Frankrijk. Wat zijn de regels precies om binnen te geraken in een ziekenhuis in Frankrijk. Wij zijn beide gevaccineerd in juli 2021 voor de 2de keer en hebben geen booster gehad. Wat ik begrepen heb is dat als wij een booster halen dat het dan nog niet geldig is in Frankrijk omdat er dan een jaar tussen de vaccinatie en booster zit. Klopt dit?
Wat kunnen wij nu het beste doen? Is een PCR test afdoende om bv na een week een ziekenhuis te betreden in Frankrijk?

Antwoord van Mandy

Antwoord van Mandy

ANWB Expert


Allereerst vraagt u zich af wat de coronaregels zijn om een ziekenhuis te mogen betreden in Frankrijk. Ten tweede vraagt u zich af wat de eisen zijn die aan het vaccinatiebewijs worden gesteld. In juli 2021 heeft u uw tweede en laatste coronavaccinatie gehaald. Is deze nog geldig in Frankrijk? Is het noodzakelijk om uw boostervaccinatie te halen, of is een negatieve coronatest voldoende?

Dit licht ik in onderstaand antwoord toe.

Coronamaatregelen binnen Frankrijk

Het klopt dat u in Frankrijk nog een passe sanitaire (coronabewijs) nodig heeft om medische instellingen zoals het ziekenhuis te bezoeken. Dit mag één van de volgende bewijzen zijn:

  • Vaccinatiebewijs: een bewijs van volledige vaccinatie (2 vaccinaties, of een combinatie van herstel plus één vaccinatie) blijft maximaal 4 maanden geldig. Om het vaccinatiebewijs te verlengen, is een boostervaccinatie (óf herstel van het coronavirus) noodzakelijk. Meer informatie vindt u op deze pagina van de Franse overheid (informatie in het Frans);
  • Herstelbewijs: geldig vanaf 11 dagen tot 4 maanden na positieve coronatest;
  • Negatief testbewijs: geldig is een PCR- of antigeentest van maximaal 24 uur oud.

Coronamaatregelen aan de grens

Houd er bovendien rekening mee dat er momenteel ook nog regels gelden om Frankrijk in te mogen reizen. Ook hierbij heeft u een vaccinatie-, herstelbewijs of negatieve test nodig. De eisen die aan de grens aan het coronabewijs worden gesteld, zijn wel iets soepeler dan binnen Frankrijk:

  • Vaccinatiebewijs: geldig vanaf 28 dagen na eerste dosis Janssen; of 7 dagen na tweede dosis Pfizer, Moderna, AstraZeneca. Het vaccinatiebewijs blijft maximaal 270 dagen (9 maanden) geldig. Ben je jonger dan 18 of heb je een boostervaccinatie? Dan blijft je vaccinatiebewijs onbeperkt geldig;
  • Herstelbewijs: geldig vanaf 11 tot maximaal 180 dagen na positieve PCR- of antigeentest;
  • Negatief testbewijs: geldig zijn een PCR-test van maximaal 72 uur oud of een antigeentest van maximaal 48 uur oud.

In uw geval

Zowel binnen Frankrijk (bij het bezoek aan medische instellingen) als aan de grens is uw vaccinatiebewijs niet meer geldig. Als alternatief kunt u een coronatest doen. Of een boostervaccinatie halen, om uw vaccinatiebewijs opnieuw te ‘activeren’.

Daarnaast raad ik u aan om mondkapjes in te pakken voor uw reis naar Frankrijk. Vervoerders, medische instanties en regionale bestuurders kunnen het dragen van een mondkapje verplichten.

Blijf op de hoogte

Check de ANWB Reiswijzer en het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor een actueel overzicht van alle coronamaatregelen in Frankrijk. Ook vindt u veel nuttige informatie op deze pagina van de Franse Ambassade in Amsterdam.