Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vignetten op route Nederland Spanje

Vraag gesteld door J. Cuppen op 11 mei 2022

Reis vanuit Nederland naar Spanje.
Heb ik hiervoor vignetten nodig?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U bent voornemens om met de auto van Nederland naar Spanje te reizen. U wilt graag weten of u vignetten moet aanschaffen voor deze reis.

Vignetten

Een vignet is een bewijsplaatje dat aantoont dat wordt voldaan aan bepaalde voorwaarden. De meest bekende vignetten zijn tolvignetten en milieuvignetten. Een tolvignet bewijst dat de verschuldigde tol voor een bepaalde periode is voldaan. Een milieuvignet bewijst dat het voertuig voldoet aan de gestelde milieueisen.

Plan uw reis

Op onze website anwb.nl treft u onze routeplanner (Routeplanner van de ANWB | Plan je route) die naast de snelste route ook aangeeft met welke tolkosten en milieuvignetten u rekening moet houden. Ook kunt u op onze reiswijzer (ANWB Reiswijzer (inclusief Nederland)) informatie vinden over welke corona-regels er gelden in de landen waar u doorheen/naartoe reist.

Tol

Voor deze reis zijn geen tolvignetten nodig. Nederland en België kenen voor personenauto’s ook geen tolwegen. Behoudens enkele tunnels en bruggen, die u kunt vermijden, geldt dus: geen tol tot Frankrijk. In Frankrijk en Spanje zijn veel snelwegtrajecten wel tolwegen. De tol wordt hier per keer dat het traject wordt gebruikt geheven. Er is in Frankrijk en Spanje geen tolvignetsysteem.

Milieuvignet

In Nederland en België zijn er diverse milieuzones. Hoewel vooraf registreren niet nodig is, is het wel goed om te kijken of uw voertuig is toegelaten tot deze milieuzones. Het ongeoorloofd binnenrijden van een milieuzone kost in België € 350,-. 
In Frankrijk gelden een aantal permanente en tijdelijke milieuzones. Departementen en groet steden kunnen bovendien vrij gemakkelijk een milieuzone instellen. In Frankrijk mag men alleen een milieuzone inrijden mits men beschikt over een milieusticker van de juiste categorie. De Crit’Air sticker kwalificeert daarmee als een milieuvignet.
In Spanje hebben Madrid en Bracelona milieuzones ingesteld. Het Spaanse vignet kan niet door niet-Spaans gekentekende voertuigen worden aangevraagd. De milieusticker van o.a. Frankrijk is ook in Spanje geldig.   

Conclusie

Voor uw reis van Nederland naar Spanje is het raadzaam om een Franse Crit’Air milieusticker aan te schaffen. Als u van het snelwegennetwerk afgaat voor een tussenstop kan deze sticker verplicht zijn in Frankrijk en Spanje. Op de route zijn er geen tolvignetsystemen. Wel zijn er in Frankrijk en Spanje veel tolwegen. Voor de betaling van tol kunt gebruik maken van de tolbadge.

Meer informatie kunt u vinde op onze pagina's Vignet bestellen - Voor welke landen verplicht? en Landeninformatie