Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vaarbewijs Frankrijk

Vraag gesteld door J. Zander op 8 mei 2022

Heb je voor het varen op een zeilboot met buitenboordmotor in Franse mediterrane kustwateren een vaarbewijs nodig? Op internet staat daarover tegenstrijdige informatie. Sommigen zeggen op zee altijd en sommigen zeggen voor zeilboot nooit. Er wordt ook gesproken over onderscheid tussen huren en eigen boot. Maar wat is evt het onderscheid dan?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert


U heeft een vraag over een vaarbewijs voor Frankrijk.

Onze afdeling watersportadvies is per 2015 opgeheven, dus wij kunnen u in deze helaas niet van dienst zijn. Op uw vraag kan ik u - kort - als volgt berichten.

Internationaal vaarbewijs

Voor het varen in het buitenland is er in principe een internationaal vaarbewijs nodig (het  ICC: International Certificate of Competence). De meeste Europese landen hebben met elkaar afgesproken dat bezoekende watersporters voor zeil- en motorboten een ICC moeten kunnen overleggen. Zelfs als je in Nederland niet vaarbewijsplichtig bent, kan in het buitenland toch om een ICC worden gevraagd als je daar met een pleziervaartuig vaart. Landen kunnen specifieke eisen en plaatselijke regels stellen.

Voor een aantal landen, waaronder Frankrijk, houdt de ADAC, onze Duitse zusterclub deze informatie bij.  Of anders kunt u uw vraag voorleggen aan het CBR/Recreatievaart, zij gaan in Nederland over de vaarbewijzen.