Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Tolvignet Slovenië

Vraag gesteld door op 25 april 2022

als ik op de anwb website kijk staat dat campers tot 3500 kg tarief groep 2a vallen. Echter als ik op de website voor het tolvignet bij “help to choose 2a or 2b” Fiat Ducato in toets komt daar 2b te staan. Wat is nu goed? Hoor graag van jullie en bij voorbaat dank.

Antwoord van Mandy

Antwoord van Mandy

ANWB Expert


U gaat met uw Fiat Ducato op reis naar Slovenië. U vraagt zich af of u voor uw Fiat Ducato tolklasse 2A of 2B nodig heeft. Dit hangt ervan af of uw voertuig als zijnde kampeerwagen is geregistreerd. Dit licht ik in onderstaand antwoord verder toe.

Klasse e-vignette

Welke e-vignette u nodig heeft in Slovenië, hangt af van de kenmerken van uw voortuig:

  • Klasse 2A: binnen deze klasse vallen tweesporige voertuigen (auto’s) met een toegestane maximummassa van 3500 kg en een maximale hoogte van 1,30 meter (gemeten bij de vooras). Rijdt u in een camper? Ook deze mag maximaal 3500 kg wegen. De hoogte van de vooras is voor campers niet relevant.
  • Klasse 2B: rijdt u in een tweesporig voertuig met een toegestane maximummassa van 3500 kg en een hoogte van meer dan 1,30 meter (gemeten bij de vooras)? Dan heeft u een e-vignette van klasse 2B nodig.

Welke e-vignette heeft u nodig?

Deze website heeft een handige tool om na te gaan welk e-vignette u nodig heeft. Voert u hier een Fiat Ducato in, dan is te lezen dat u een e-vignette van klasse 2B nodig heeft. De tool gaat ervan uit dat uw voertuig een hoogte van meer dan 1,30 meter heeft en is geregistreerd als bedrijfswagen. Dit advies is echter niet bindend. 

Welk vignette u daadwerkelijk nodig heeft, hangt ervan af hoe uw voertuig geregistreerd staat. Dit kunt u nagaan met de kentekencheck van het RDW, onder het kopje ‘Algemeen’.

  • Is hier te lezen dat uw voertuig is geregistreerd als kampeerwagen? Dan is een e-vignette klasse 2A voldoende. Voor campers is de hoogte van de vooras namelijk niet relevant.
  • Is uw voertuig niet als kampeerwagen geregistreerd? Dan heeft u een e-vignette van klasse 2B nodig. In dit geval is de hoogte van de vooras (> 1,30 meter) wel degelijk bepalend.

Komt u er niet uit?

Wij helpen u graag verder. Hier hebben wij uw kenteken voor nodig. Ook kunt u bellen met de volgende informatiehulplijn: +386 1 518 8 350 (Sloveens nummer).