Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rondreis Balkan veilig?

Vraag gesteld door op 8 maart 2022

Met ons gezin (2 volwassenen en 2 pubers) willen wij op vakantie naar Kroatie, Bosnie Herzegovina en Servie voor een rondreis van twee weken.
Goedkoopste en meest praktische optie lijkt het om met KLM naar Servie (Belgrado) te vliegen en daar een auto te huren.
Vandaar uit een tweeweekse rondreis door de drie landen en dan weer vanaf Belgrado vertrekken naar Schiphol.
Maar dat roept twee vragen op:
1. In de krant lezen we over pro-Russische sentimenten onder bepaalde delen van de Servische bevolking. Is Servië voor West-Europeanen nu wel een veilig land om doorheen te rijden of kunnen we daar last van krijgen?
2. Met een Servische huurauto met Servisch kenteken door Bosnië Herzegovina en Kroatië rijden, is dat veilig? Dit gezien de oorlog die in de jaren ‘90 tussen de verschillende landen woedde.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U wilt met uw gezin op vakantie naar Kroatië, Bosnië-Herzegovina en Servië. U vraagt of u veilig door deze landen kunt reizen, gezien de situatie in Oekraïne en de oorlog die in de jaren ’90 tussen de verschillende landen woedde.

Helaas kunnen wij uw vraag niet beantwoorden. Wij kunnen geen inschatting maken of het, gezien de huidige, politieke situatie, veilig is om in deze landen te reizen. Ook omdat de situatie in de zomer weer geheel anders kan zijn, adviseer ik u om regelmatig de reisadviezen van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen.