Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Op reis zonder identiteitskaart of paspoort

Vraag gesteld door M. Willemsen op 11 april 2022

Ik zou graag samen met een vriend met de auto op vakantie willen naar Spanje, Macedonië of Italië. Deze vriend is Grieks, maar zijn ID-bewijs is verlopen en door een ingewikkelde reden lukt het momenteel niet om een nieuw ID aan te vragen. Hopelijk lukt dat later dit jaar alsnog! Mijn vraag gaat over zijn ID en is tweedelig:
- Zijn er tolwegen binnen de EU waar standaard een ID moet worden getoond? Zo ja, in welke landen zijn die?
- Is het in elk EU-land nodig om als gast in een hotel je ID te laten zien of is dat alleen nodig voor de persoon die gereserveerd heeft? Geldt dit ook voor campings?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


U zou graag samen met een Griekse vriend met de auto naar Spanje, Macedonië of Italië op vakantie willen. Het probleem is dat hij niet beschikt over een geldige ID-kaart. U heeft 2 vragen.

Moet er op tolwegen in de EU standaard een ID worden getoond?
Vooropgesteld staat dat wij alleen informatie hebben voor personen met een Nederlandse nationaliteit. Voor personen met een andere nationaliteit verwijzen wij naar de regels in hun eigen land. Een ID tonen op tolwegen binnen de EU is niet standaard. Alleen bij aanhouding moet u de ID-kaart tonen. 

Is het in elk land nodig om als gast in een hotel je ID-kaart te laten zien of alleen voor degene op wiens naam de reservering staat?
Dat is niet eenduidig. Je maakt mee dat beide identiteitskaarten moeten worden getoond en ook dat er genoegen wordt genomen met één.

Conclusie 

Voor het reizen naar het buitenland is een paspoort of een geldige identiteitskaart vereist. Je moet dit altijd op aanvraag kunnen tonen. Word je aangehouden, beland je om welke reden dan ook in het ziekenhuis of moet je met ander vervoer naar huis dan is een ID-kaart verplicht.

Op onze website vindt u onder de landeninformatie meer over persoonsdocumenten op de pagina's over Noord-Macedonië, Spanje en Italië