Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuvignet voor motor in Frankrijk en Zwitserland

Vraag gesteld door op 12 april 2022

Zijn vignetten verplicht voor motoren?
Hoe werkt dat voor Frankrijk en Zwitserland?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U heeft een vraag over de milieuvignetten in Frankrijk en Zwitserland. U wilt graag weten of deze vignetten ook verplicht zijn voor motoren. Ook wilt u graag weten hoe dit dan in zijn werk gaat.

Frankrijk

In Frankrijk kunnen alle departementen en grote steden tijdelijke of permanente milieuzones instellen. Milieuzones zijn alleen toegankelijk voor voertuigen met een geldige milieusticker. De beperkte toegang tot milieuzones geldt ook voor buitenlands gekentekende voertuigen en eveneens voor motoren.

Zwitserland

In Zwitserland is alleen in het kanton Genève in een aantal gemeenten een milieuzone van kracht. Net als in Frankrijk zijn deze milieuzones alleen toegankelijk voor voertuigen met een geldige milieusticker. Ook in Genève geldt de beperkte toegang eveneens voor motorfietsen en buitenlands gekentekende voertuigen. De Franse Crit’Air milieusticker is ook geldig in Genève. De Zwitserse sticker is echter niet geldig in Frankrijk.

Milieusticker op motorfiets

Op motorfietsen dient de milieusticker aan de voorzijde zichtbaar aan de buitenzijde worden aangebracht op een oppervlak dat zich vóór het door de vork gevormde vlak bevindt. Voor een instructie voor het aanbrengen van de milieusticker verwijs ik u graag naar de website waar u het vignet ook het beste kunt bestellen: certificat-air.gouv.fr

Conclusie

Zowel in Frankrijk als in Zwitserland (in het kanton Genève) zijn de milieuzones alleen toegankelijk als het voertuig een geldige milieusticker heeft. De Franse Crit’Air sticker is ook geldig in Genève. Het is daarom raadzaam om de Franse sticker aan te vragen en op uw motorfiets aan te brengen. De Zwitserse Stick’Air milieusticker is niet geldig in Frankrijk. Op motorfietsen moet de milieusticker zichtbaar aan de buitenzijde worden aangebracht.

Meer informatie kunt u vinden op onze pagina's over milieuzones in Frankrijk en milieuzones in Zwitserland