Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Groen reisadvies Buitenlandse Zaken

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 16 februari 2022

Binnenkort wil ik een rondreis maken. Inmiddels is het reisadvies van alle landen die ik wil bezoeken groen of geel, kan ik nu gewoon weer op vakantie?

Antwoord van Mandy

Antwoord van Mandy

ANWB Expert

Het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken is voor uw gewenste vakantiebestemmingen groen of geel. U vraagt zich af of u nu gewoon weer op vakantie kunt.

Ondanks het groene en gele reisadvies zijn er nog zaken waar u rekening mee dient te houden. Dit licht ik in onderstaand antwoord verder toe.

Nieuwe reisadviezen verre bestemmingen
Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft besloten om de reisadviezen van diverse landen aan te passen. Veel landen hadden vanwege corona een oranje reisadvies (Alleen noodzakelijke reizen). Voortaan is de coronasituatie in een land niet langer doorslaggevend voor de kleur van het reisadvies van Buitenlandse Zaken. 

Daarom worden veel reisadviezen met ingang van 16 februari 2022 stapsgewijs aangepast. Had een land vanwege corona kleurcode oranje? Dan wordt dit in veel gevallen terug aangepast naar een gele kleur (Let op, veiligheidsrisico’s), en/of een groene kleur (Geen bijzondere veiligheidsrisico’s). 

Toelichting kleurcodes
Wanneer een land de kleurcode geel en/of groen heeft, dan zijn toeristische reizen volgens het Ministerie van Buitenlandse Zaken mogelijk. Wel dient u nog rekening te houden met de geldende inreisbeperkingen per land. Het kan zijn dat u in deze landen nog steeds een negatief testbewijs moet kunnen tonen bij aankomst. Ook gelden er soms nog lokale coronamaatregelen waar u rekening mee dient te houden, zoals een verplicht coronabewijs om toegang te krijgen tot faciliteiten.

Ook voor de terugreis naar Nederland is het mogelijk dat u een negatieve test nodig heeft. Tot 25 februari 2022 kan er bovendien nog een quarantaineplicht bij terugkomst gelden. Geboosterden en kinderen jonger dan 12 zijn hiervan uitgezonderd. Om te weten wat u nodig heeft om vanuit een bepaald land weer terug te keren naar Nederland kunt u deze tool van de Rijksoverheid gebruiken. 

Lees meer in de aankondiging van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Check voor vertrek
Lees voordat u vertrekt de informatie in onze ANWB Reiswijzer. Staat uw gewenste bestemming hier niet tussen? Bekijk dan het reisadvies van het ministerie van Buitenlandse Zaken.