Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Gratis parkeren met de Europese gehandicaptenparkeerkaart in Frankrijk

Vraag gesteld door J. Hovingh op 21 maart 2022

Mijn vrouw heeft een Gehandicapten Parkeerkaart.
Via de Nederlandsche Politie info kunnen wij zien in welke Gemeentes wij met de kaart Gratis kunnen parkeren. Nu gaan we komende voorjaar/zomer naar zuid Frankrijk bestaat daar ook dezelfde vrij parkeren regeling?? met name Toulon en Marseille.

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert


U heeft een vraag over het gratis parkeren met de Europese gehandicaptenparkeerkaart. In Nederland wordt door de gemeente bepaald of en onder welke voorwaarden de houder van een Europese gehandicaptenparkeerkaart gratis mag parkeren. U wilt graag weten hoe dit in Frankrijk geregeld is en dan met name in Toulon en Marseille.

Europese Gehandicaptenparkeerkaart

De Europese Gehandicaptenparkeerkaart is geldig in Frankrijk. De kaart die in Nederland is afgegeven geeft u in Frankrijk slechts die rechten die in Frankrijk voor de houder van een gehandicaptenparkeerkaart gelden.

Parkeren met gehandicaptenparkeerkaart

De houder van een Nederlandse gehandicaptenparkeerkaart mag in Frankrijk op parkeerplaatsen gereserveerd voor houders van de gehandicaptenparkeerkaart. Het wordt aangeraden om als bezoeker met een gehandicaptenparkeerkaart, naast de kaart de Franse uitleg van de kaart te plaatsen (France (disabledmotorists.eu). U kunt de uitleg uitprinten en achter de voorruit leggen, naast de in Nederland afgegeven Europese gehandicaptenparkeerkaart.

Parkeren langs de weg en in parkeergarages

De houder van een gehandicaptenparkeerkaart mag niet parkeren op wegen waar een parkeerverbod geldt en mogen evenmin een voetgangerszone inrijden. Voor het gratis of het langer parkeren geldt, net als in Nederland, dat de lokale overheid de regels hieromtrent bepaalt.

Lokale regels

In Parijs mogen houders van de gehandicaptenparkeerkaart gratis parkeren in betaald parkeren zones en mag de maximale parkeerduur worden overschreden. Toulon geeft op haar website geen informatie over het kosteloos parkeren of het overschrijden van de maximale parkeerduur. Marseille geeft wel informatie over het kosteloos parkeren voor houders van de Europese gehandicaptenkaart. In Marseille kan men een gratis ticket aanmaken bij de parkeermeter en dit ticket naast de gehandicaptenparkeerkaart (en de Franse vertaling) goed zichtbaar achter de voorruit neerleggen. Ik heb geen informatie over overschrijding van de maximale parkeerduur kunnen vinden.

Conclusie

In Frankrijk kunt u als houder van de gehandicaptenparkeerkaart parkeren op parkeerplaatsen gereserveerd voor houders van de gehandicaptenparkeerkaart. Op lokaal niveau worden de regels bepaalt ten aanzien van kosteloos parkeren en het overschrijden van een maximale parkeerduur voor houders van de Europese gehandicaptenparkeerkaart. Ik raad u aan om bij de lokale overheid de specifieke regels op te vragen.

Meer informatie kunt u vinden op de pagina's over parkeren op straat in Marseille, mensen met een beperking officiële website van de stad Toulon en onze pagina over Europese gehandicaptenparkeerkaart