Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Carnet de Passage

Vraag gesteld door S. van den Berge op 1 maart 2022

Ik ga binnenkort een lange reis maken:

Optie 1: Via Marokko naar west afrika tot aan Nigeria
Optie 2: Via Turkije naar Iran en azie.

Is het aan te raden een carnet de passage te nemen en krijg je het geld dat je vooraf betaalt terug nadien? Ook als je zonder auto terug komt?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert


U wilt een lange reis maken door Afrika of Azië en wilt weten of u een ‘Carnet de Passage’ moet hebben voor de landen waar u naar toe wilt reizen.

Internationaal douanedocument

Een ‘Carnet de Passage’ is een internationaal douanedocument. Het is bestemd voor het verkrijgen van een tijdelijke vrije invoer van motorvoertuigen in bepaalde landen in Azië, Afrika, Zuid-Amerika en Nieuw Zeeland. Een Carnet de Passage wordt meestal uitgegeven voor de duur van één jaar.

Garantie

Het carnet is een garantie voor de overheid van een land dat een motorvoertuig weer uitgevoerd wordt binnen de geldigheidsduur en dat als het motorvoertuig niet uitgevoerd kan worden (door bijvoorbeeld onherstelbare schade of diefstal) de verschuldigde invoerrechten en bijkomende belastingen worden betaald.  

De ANWB geeft geen Carnet de Passage af. De ANWB zusterclub, ADAC, doet dat wel. Voor informatie over de carnets verwijs ik u naar de website van de ADAC.