Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravan op camperfree plaatsen in Noorwegen

Vraag gesteld door L. Dobma-Wesselius op 29 januari 2022

Wij gaan deze zomer met caravan naar Noorwegen en zouden daar op een overnachtingsplaats voor campers willen gaan staan. Dit omdat campers soms gratis of voor zeer weinig kunnen overnachten en dat lijkt ons ook wat. Caravan is zelfvoorzienend en we zouden ons afval water opvangen en ook weer mee nemen. Mogen wij op deze locaties ook staan?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert


U bent van plan om deze zomer met de caravan naar Noorwegen te gaan. U wilt weten of u daar op een overnachtingsplaats voor campers mag staan met uw zelfvoorzienende caravan. 

Of dit is toegestaan kan ik u niet met zekerheid zeggen. Onderstaand vindt u de regels voor het overnachten in het wild en langs de weg. Ik ga ervan uit dat u ter plaatse toestemming moet vragen bij de plaatselijke autoriteiten of uw met uw caravan daar mag overnachten. Wat ik uit de reisverhalen opmaak die op internet te vinden zijn, bijvoorbeeld het reisverhaal met caravan, kan het ook best druk zijn met kampeerders. Op specifieke camperplaatsen zullen campers dan van voorrang kunnen genieten. 

Wildkamperen

Vrij kamperen is toegestaan op privéterreinen na toestemming van de eigenaar en op niet-omheind platteland, mits het een verblijf van ten hoogste 3 dagen betreft en er geen huizen binnen een straal van 100 m staan. In het laatste geval is toestemming van de bewoners nodig.

Kamperen langs de weg

De mogelijkheid om in een auto, caravan of camper langs de openbare weg en op parkeerplaatsen langs de snelweg te overnachten is afhankelijk van de lokale verordeningen. Bij de plaatselijke autoriteiten kunt u hiernaar informeren. 

Meer kampeerinformatie over Noorwegen vindt u onder landeninformatie op onze website.