Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieuzones in Frankrijk, Spanje en Italië

Vraag gesteld door G. Dries op 24 oktober 2021

We zullen de komende tijd vaker Frankrijk Spanje of Italië doorkruisen met de 22 jaar oude hymer B544 met 2.8 idtd motor en ik vraag me af of ik nu voor betroffen landen preventief stickers moet gaan aanvragen en plakken. Als ik die nu niet heb en we zitten onderweg en de beperking doet zich voor dan kan ik bijna nergens meer vrij verplaatsen. Wat is uw advies?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U gaat met uw camper reizen door Frankrijk, Spanje en Italië en vraagt zich af of het verstandig is om milieustickers aan te schaffen.

Dat lijkt mij wel verstandig, in elk geval voor Frankrijk.

Op onze website vindt u per land de regels over milieuzones en milieustickers.
In Frankrijk kunnen steden en departementen een milieuzone instellen, permanent of tijdelijk als er ernstige luchtvervuiling wordt gemeten. Dit is niet van tevoren te voorzien, dus om niet voor verrassingen te komen staan, lijkt het de aanschaf van een milieusticker dan wenselijk.

In Italië hebben veel steden een milieuzone. Voor sommige heeft men een vignet nodig. Dit kunt u lezen op onze website. Daarnaast hebben veel centra van steden een verkeersluwe zone. In Spanje hebben alleen Madrid en Barcelona een milieuzone.

En nog een tip: de ANWB routeplanner geeft bij de routebeschrijving aan waar milieuzones zijn.