Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Met de elektrische auto op vakantie

Vraag gesteld door B. Hollaers op 26 juni 2021

Wij hebben een kampeerrondreis bij ANWB geboekt, naar onder meer Albi, aan te komen zondag 8 augustus 2021. Nu is het al spannend om met de elektrische auto naar Frankrijk op vakantie te gaan in verband met de issues met laadpalen. Maar we komen er nu achter dat in ons vertrekweekend een zwarte zaterdag valt. Hierdoor zijn we bang dat we geen vrije (en werkzame) laadpalen gaan aantreffen, waardoor we zouden kunnen stranden. Wat is aan te raden en heeft iemand ervaring in een dergelijke situatie?
 

Antwoord van Monique

Antwoord van Monique

ANWB Expert

Wat leuk dat u een ANWB kampeerrondreis naar Zuid Frankrijk heeft geboekt. Goed dat u zich nu al goed voorbereid omdat u de reis met een elektrische auto gaat maken. Zeker nu u merkt dat uw aankomstdag op 8 augustus is, de zwarte zaterdag in Frankrijk.

Op anwb.nl vindt u informatie over op vakantie gaan met een elektrische auto. Daarin vindt u o.a. de verwijzing naar de ANWB routeplanner voor de elektrische auto, in Nederland maar ook in omringende landen zoals Frankrijk, Duitsland en Italië. Daar kunt u de (snel) laadpalen vinden die u op uw reis zult aantreffen. En wellicht maakt u gebruik van een applicatie die u helpt om ter plaatse naar de beschikbaarheid van laadpalen te kijken.

Drukte in Frankrijk

Het fijnste zou zijn, als het enigszins mogelijk is, om niet op de zwarte zaterdag te hoeven reizen. Dat is de allerdrukte reisdag in Frankrijk. 

Drukte bij de laadpalen in Frankrijk

In hoeverre het extra druk wordt bij de laadpalen hebben we een dubbele gedachte, maar geen duidelijke prognose. Op zich verwachten we dat het zeker druk op de weg wordt, en daar zitten steeds ook meer elektrische voertuigen bij. Aan de andere kant worden deze auto's veel zakelijk ingezet en dat verkeer zal misschien afnemen.

Laadpassen en laden

We adviseren u een drietal laadpassen mee te nemen, bijvoorbeeld New Motion (Shell), Plugsurfing of de ANWB laadpas. Tegenwoordig wordt een creditcard soms ook wel geaccepteerd, voor het geval die laadpas niet werkt. Neem ook de ‘langzame’ laadkabel mee als u die thuis hebt en gebruikt, dan kunt u met maximaal 10A opladen. Dat kan op zich overal, mits men bereid is om u te helpen. Bij een regulier tankstation zien we dat niet zo snel gebeuren, maar wel bij bv. een restaurant of hotel.

ANWB Steunpunt Lyon

Onze hulpverleners van Steunpunt Lyon raden u aan om vooral de apps in de gaten houden voor beschikbaarheid van laadpalen. Langs de Péage staan vooral palen van Corri-Door, die nog wel eens in storing zijn. Hier zit Izivia achter en zij hebben een eigen app die u kunt downloaden.

Verder adviseren we u om New Motion/Shell recharge en Ionity te downloaden, met name voor de snelladers. Er zijn op heel veel plaatsen, zoals Lidl etc. gewone laadpalen, maar voor een snelle route heeft u de snelladers nodig.

Hulp van de ANWB Alarmcentrale

Mocht u stil komen te staan, dan is de inzet van sleephulp op basis van een wegenwacht Europa pakket.

Oproep andere leden

Uw oproep aan andere leden via dit ANWB expert platform is door het plaatsen van dit bericht gedaan. Dus mochten andere leden met een elektrische auto ervaring in Frankrijk hebben opgedaan of andere relevante informatie voor u hebben, dan kunnen ze mailen naar experts@anwb.nl onder vermelding van “vakantie ervaring elektrische auto”. Dan zorgen wij dat deze informatie direct naar uw mailadres wordt doorgestuurd. Deze ervaringen zullen wij ook gebruiken om andere leden met vergelijkbare vragen van dienst te zijn. Rest mij u nog een hele goeie reis te wensen en veel plezier in het prachtige Frankrijk.