Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Geen PLF voor vlucht naar België

Vraag gesteld door G. van Rossum op 23 oktober 2021

Afgelopen week ben ik met dochter en kleinkinderen (1 en 4 jaar oud) van Brussel naar Thessaloniki gevlogen, 16-10 heen, 23-10 terug. Voor ons verblijf in Griekenland moesten we vooraf een PLF formulier invullen, logisch de Grieken willen weten waar je verblijft. Wij wisten echter niet dat het voor terugkeer naar België ook verplicht was, we zouden daar immers alleen landen en dan direct door naar huis (Nederland). Wij waren ervan overtuigd dat omdat we niet langer als 48 uur in België waren we geen PLF nodig hadden.
Het vervelende is dat pas bij de gate naar het PLF formulier gevraagd wordt, vooraf niets geen enkele waarschuwing. We hebben zaterdag bij de gate in allerijl nog geprobeerd een PLF te bemachtigen, hetgeen helaas niet lukte waarop ons de toegang tot het toestel van Aegian Air geweigerd werd.
Waarop wij een nieuw ticket hebben moeten kopen en uiteindelijk met Transavia naar Amsterdam teruggevlogen zijn.
Vraag is: mag dit zonder enige duiding of waarschuwing vooraf????
Wij hadden ons wellicht vooraf beter moeten informeren, maar geldt dat ook niet voor hen richting ons???
En hadden ze ons niet de keuze kunnen laten een boete bij aankomst te riskeren?
Ik heb het echt als een kafkaëske situatie ervaren deze niet uit te leggen bureaucratische regels waar je in meerdere opzichten de dupe van wordt.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U had een terugvlucht van Thessaloniki naar Brussel geboekt. Bij de gate is u de toegang tot de vlucht ontzegd, omdat u geen Passenger Lokalisatie Formulier (PLF) had. U vraagt of dit mag zonder enige duiding of waarschuwing.

Het is begrijpelijk, vervelend (en duur) wat u is overkomen op het vliegveld van Thessaloniki.

Hoewel reisorganisaties, luchtvaartmaatschappijen e.d. de reiziger wel informeren over de reisdocumenten die zij moeten hebben voor reizen naar het buitenland, is de reiziger zelf verantwoordelijk voor het hebben van de juiste reisdocumenten. Tegenwoordig valt een PLF ook onder de vereiste reisdocumenten.

Volgens onze informatie en die van Europese Unie had u voor uw terugvlucht een PLF moeten hebben. De uitzondering dat een PLF voor België niet is vereist voor een verblijf van minder dan 48 uur, geldt niet wanneer met het vliegtuig of boot naar België wordt gereisd.  

Wanneer u naar een land gaat waarvoor een PLF verplicht is en u hebt niet zo’n formulier, dan wordt u de toegang tot dat land ontzegd en moet u weer terugkeren. Daarom wordt voordat u aan boord gaat door de luchtvaartmaatschappij en bij binnenkomst van dat land gecontroleerd of u over een PLF beschikt. Een boete in plaats van een PLF is dan niet aan de orde.

Het spijt mij dat ik u niet anders kan berichten.