Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

ESTA of visum voor Verenigde Staten

Vraag gesteld door op 14 september 2021

Vanwege een reis naar Mexico, moet ik een overstap maken in de VS. Daarvoor moet ik een ESTA formulier invullen. Maar aangezien ik twee jaar geleden in Iran ben geweest, kan dat niet.

Echter.... ik heb een digitaal visum voor Iran gekregen en in mijn paspoort staat niets over mijn bezoek aan Iran.

Is het voor de autoriteiten in de VS dan bekend dat ik Iran heb aangedaan of kan ik zonder risico toch gewoon van ESTA gebruik maken?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U gaat naar Mexico en moet een overstap maken in de Verenigde Staten. Daarvoor moet u een ESTA formulier invullen, maar dat lukt niet omdat twee jaar geleden in Iran bent geweest. In uw paspoort staat niets over uw bezoek in Iran, omdat u een digitaal visum voor Iran hebt gekregen. U vraagt zich af of u zonder risico toch gebruik kunt maken van ESTA.

Wanneer u een ESTA aanvraagt is één van de vragen of u de laatste 10 jaren in Iran (en nog enkele ‘onrustige’ regio’s) bent geweest. Als er geen bewijs hiervan in het paspoort zichtbaar is, is het wellicht verleidelijk hierover te zwijgen, maar als men daar in de Verenigde Staten achter komt dan ontzeggen ze u de toegang tot het land. De Amerikaanse overheid beschikt vaak over meer informatie van wie het land in- en uitgaat dan wij wellicht voor mogelijk houden.

Advies
Ons advies is eerlijk te zijn en als u via de Verenigde Staten wilt vliegen, een B1 (zakelijk) of B2 (toeristisch) visum aan te vragen voor de Verenigde Staten bij het consulaat op het Museumplein in Amsterdam.

Bij aankomst in de Verenigde Staten is de wachtrij voor reizigers met een visum over het algemeen langer dan de wachtrij voor reizigers met een ESTA, dus houdt daar rekening mee bij het plannen van uw overstap.