Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Vakantie boeken bestemming code oranje

Vraag gesteld door R. van Ieperen op 8 januari 2021

Kan ik een zomervakantie boeken naar een land dat nu code oranje heeft ivm Corona? Heeft het gevolgen voor mijn verzekering? Iedereen verwacht dat het in de zomer weer beter zal zijn (code geel of beter) maar dat is natuurlijk onzeker. Hoe gaat een annuleringsverzekering daar mee om?

Antwoord van Annemieke

Antwoord van Annemieke

ANWB Expert

U heeft een vraag over de dekking van uw annuleringsverzekering als u naar een oranje gebied zou vertrekken.

U kunt nu boeken voor de zomervakantie. U moet er wel rekening mee houden dat uw reis mogelijk niet, of niet zoals gepland kan worden gemaakt tegen die tijd, dit in verband met corona. Het is dan ook goed om voor u boekt na te gaan hoe de reisorganisatie of vervoerder of verhuurder omgaat met mogelijke wijzigingen of annuleringen. Veel reisorganisaties hanteren momenteel een soepeler annuleringsbeleid, bijvoorbeeld gratis annuleren tot vlak voor vertrek.

Annuleringsverzekeringen bepalen in hun eigen voorwaarden op welke gronden dekking wordt gegeven als u besluit uw geboekte reis te annuleren. De algemene grondslag van een dergelijke verzekering is daarbij wel dat het in ieder geval moet gaan om omstandigheden die u bij de boeking in redelijkheid niet had kunnen voorzien. Op dit moment is de situatie echter zo dat bij boeken al duidelijk is dat het risico bestaat dat de reis toch niet gemaakt kan worden, of dat de omstandigheden zodanig zijn dat men zelf liever annuleert. Er zijn dan ook veel verzekeringsmaatschappijen die geen dekking geven als het gaat om corona. Ook andere verzekeringen, zoals zorgverzekeringen geven inmiddels in hun voorwaarden aan dat kosten als gevolg van corona niet, of slechts beperkt, worden gedekt. 

Ik raad u aan om bij uw annuleringsverzekering, reisverzekering  en zorgverzekering na te gaan wat precies wordt gedekt als u boekt of vertrekt naar een land met code oranje.