Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Reizen met kinderen tijdens corona

Vraag gesteld door M. Maris op 27 mei 2021

Kinderen onder de 18 jaar worden niet ingeënt. Kunnen zij ‘gewoon’ reizen door Europa? Of moeten zij ook voldoen aan het digital green certificate en dus of recent Corona doorgemaakt hebben of een negatieve test kunnen tonen voor een groene QR code?

Antwoord van Josje

Antwoord van Josje

ANWB Expert

U wilt weten hoe kinderen deze zomer kunnen reizen door Europa, aangezien zij geen vaccinatiebewijs hebben.

Europees digitaal certificaat
Momenteel zitten we in een overgangsfase. Het is de verwachting dat gedurende de zomer het Europese Digitale Certificaat wordt ingevoerd als 'toegangsbewijs'.

Er zijn straks 3 manieren om een 'groen' digitaal certificaat. te krijgen:
- minimaal 14 dagen volledig gevaccineerd zijn met een door de EMA goedgekeurd vaccin
- maximaal 6 maanden voor de (eenmalige) vaccinatie een geregistreerde Corona besmetting hebben doorgemaakt + 1 (booster) vaccinatie
- een recente negatieve PCR test

Nederland heeft het voornemen ook jongeren te gaan vaccineren. Het is echter zeer de vraag of dit voor uw zomervakantie zal lukken.

Huidige situatie
Op dit moment is het Europese certificaat nog nergens ingevoerd. Er gelden dan dus dezelfde regels voor gevaccineerden en niet-gevaccineerden. De meeste Europese landen eisen momenteel voor kinderen ook een negatieve PCR test. U kunt in de ANWB Reiswijzer kijken welke minimale leeftijdsgrens er geldt in het land van bestemming. Voor doorreizen wordt over het algemeen geen negatieve Coronatest (meer) vereist. U kunt het beste vlak voor vertrek de dan geldende maatregelen bekijken.