Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Rechten i.v.m. annuleren van vakantiereis naar Tanzania

Vraag gesteld door op 24 april 2021

begin 2020 heb ik samen met vrienden een safari van 12 dagen geboekt in Tanzania. De helft van de reissom is betaald. De vliegreis werd afzonderlijk bij KLM geboekt. Ivm Covid wilden wij deze reis verzetten naar 2021. De reisorganisatie heeft hier aan meegewerkt en de reis overgeboekt naar september 2021. De reisorganisatie gaf aan dat de reis wel duurder zou kunnen worden. Daar hebben wij begrip voor.
De vliegreis via KLM is geannuleerd, met dien verstande dat er door de KLM vouchers zijn verstrekt. Indien wij hier geen gebruik van maken zullen de kosten alsnog terugbetaald worden.
Uitgaande van dit moment denken wij dat de situatie in Tanzania in september 2021 nog niet zover zal zijn dat wij daar met een gerust hart een safari-reis willen maken. Wij lezen dat er door de overheid aldaar nog steeds geen vaccins zijn besteld.
In 2020 hebben wij de beslissing genomen om de reis uit te stellen. De reisorganisatie is hierin meegegaan. Echter ging het initiatief van ons uit om om te boeken, wat de reisorganisatie betrof had de safari gewoon door kunnen gaan.
De reisverzekering dekte vorig jaar nog een eventuele annulering. Doordat de reisorganisatie meewerkte kwamen wij niet meer in aanmerking voor annuleringsvergoeding. Dat is ook nu in 2021 het geval.
De vraag is hoe dat nu zal zijn indien wij aangeven dat wij de reis in september willen annuleren vanwege Covid. Gezien de omstandigheden in Tanzania denken wij dat de situatie daar niet snel zal veranderen en zouden wij de reis geheel willen annuleren. Zal de reisorganisatie hier aan mee moeten/willen werken en de aanbetaling terug betalen? Of kan het zijn dat wij in het ergste geval deze aanbetaling kwijt zijn?
De reisorganisatie geeft op de website aan dat de situatie veilig zou zijn en dat er geen extra maatregelen van kracht zijn. De veiligheid ter plaatse zou gegarandeerd zijn. De organisatie is lid van de ANVR, SGR en Calamiteitenfonds.
Wellicht kunt u hierop een antwoord geven en mogelijk adviseren wat te doen.

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U hebt vorig jaar uw safari in Tanzania naar september dit jaar. U verwacht dat het ook in september niet mogelijk zal zijn om naar Tanzania te gaan. U vraagt naar de gevolgen als u de reis annuleert.

Op dit moment is het onduidelijk hoe de situatie met betrekking tot corona in september zal zijn. Het is dan ook goed denkbaar dat de safari in september inderdaad door kan gaan, zoals de reisorganisatie aangeeft. Mogelijk bent u gevaccineerd, waardoor het voor u veilig is om naar Tanzania te vertrekken.

Omdat de situatie rondom corona zo veranderlijk is, betekent dit dat annulering vanwege uw verwachting dat de situatie in Tanzania niet zal verbeteren, niet kosteloos is. Temeer nu de reisorganisatie aangeeft dat de veiligheid ter plaatse gegarandeerd is. In de annuleringsvoorwaarden staat welk deel van de totale reissom voor uw rekening komt. Afhankelijk van de datum van annulering kan u een hoger bedrag dan uw aanbetaling kwijt zijn.

Is duidelijk dat de bestemming tegen de tijd dat de reis zal plaatsvinden onveilig is, dan kunt u wel kosteloos annuleren. Dat is het geval als er dan sprake is van code rood of oranje.

Voor u besluit nu de reis te annuleren, adviseer ik om te proberen met de reisorganisatie tot een oplossing te komen, bijvoorbeeld nogmaals omboeken naar een later moment. Informeer bij je annuleringsverzekering of annulering vanwege COVID-19 onder de dekking valt.

Alleen als de reisorganisatie de reis annuleert, hebt u recht op teruggave van het door u betaalde bedrag.