Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Uitsteken lading bagagewagen

Vraag gesteld door J. Pijpelink op 12 november 2020

Wil een surfline box van 270 cm meenemen op mijn bagagewagen naar Spanje, door Frankrijk. De lengte van de bak is 150 cm en de dissel is 70 cm. Ik,wil mijn surline box 65 cm aan de voorkant ban de bak uit laten steken, zodat hij nog 5 cm binnen de dissel zit. En dan zal hij ook 65 cm aan de achterzijde van de bak uitsteken. Tot hoever mag je achter uitsteken en moet je een rood/wit markeringsbord gebruiken.
 

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U wilt een surfline box van 270 cm meenemen op uw bagagewagen naar Spanje. De box steekt 65 cm aan de voorkant en 65 cm aan de achterzijde van de bak uit. Tot hoever mag je achter uitsteken en heb je dan een rood/wit markeringsbord nodig?

Voorzijde aanhangwagen
Aan de voorzijde mag ondeelbare lading bij een aanhanger niet uitsteken. Dat betekent dat het niet mag uitsteken voorbij de dissel, het punt waar de koppeling op de trekhaak zit.

Achterzijde aanhangwagen
Bij personenauto's en bedrijfswagens tot 3.500 kg mag ondeelbare lading maximaal 1 meter achter de auto uitsteken. Markering is niet verplicht.
Bij bedrijfswagens zwaarder dan 3.500 kg mag ondeelbare lading niet meer dan 0,5 keer de lengte van het voertuig met een maximum van 5 meter vanaf het hart van de achteras. Steekt deze lading meer uit dan 1 meter dan moet de lading voorzien zijn van een markeringsbord. Meer informatie over lading op auto's en aanhangwagens.

Wat zijn de regels in Spanje?
Naar achteren uitstekende lading moet altijd voorzien zijn van een reflecterend aluminium of kunststof waarschuwingsbord van 50 x 50 cm dat wit is met 3 rode diagonale strepen.
Een dergelijk bord is onder andere verkrijgbaar via de anwb.nl/webwinkel onder de naam Markeringsbord Italië Spanje.

Meer informatie over de verkeersregels in Spanje vindt u in onze landeninformatie.

Conclusie
Het is dus toegestaan dat de box zowel aan de voorzijde als aan de achterzijde van de bagagewagen 65 cm uitsteekt. In Spanje is het gebruik van een markeringsbord verplicht.