Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Toeristenbelasting versus visum Turkije

Vraag gesteld door op 5 maart 2020

Ik heb een visum aangeschaft voor Turkije voordat bekend werd dat dit niet meer nodig is. Ik krijg geen restitutie helaas. Nu hoorde ik dat er voortaan in plaats van een visum toeristenbelasting geheven gaat worden. Kan ik door het tonen van mijn visum vrijstelling krijgen van toeristenbelasting of heb ik dubbele pech?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Het visum voor Turkije is per 2 maart 2020 afgeschaft. Voordat dit bekend werd, heeft u al een visum gekocht. U heeft gehoord dat er nu toeristenbelasting geheven gaat worden. U vraagt zich af of u door het tonen van uw visum vrijstelling kunt krijgen van de toeristenbelasting. 

Nee, dat zal helaas niet gaan, omdat een visum en toeristenbelasting twee andere dingen zijn. Een visum is een officiële toestemming om een land binnen te reizen en in dat land te verblijven. Toeristenbelasting is een heffing die de toerist moet betalen om in een accommodatie te kunnen verblijven. Het tarief is vaak afhankelijk van het type accommodatie en de classificatie.
Dus, als de toeristenbelasting inderdaad wordt ingevoerd in Turkije, zult u die moeten voldoen en kan ter vervanging helaas niet het aangekochte visum worden getoond.