Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Oostenrijk vignet

Vraag gesteld door M.J. Rodenrijs op 7 maart 2020

Gisteren heb ik een Oostenrijk vignet gekocht en rechtsonder aan de passagierskant aangebracht. Ik kwam er achter dat dat niet de juiste plek was. Vervolgens heb ik het vignet er voorzichtig afgehaald en op de juiste plek geplakt. Het vignet is niet gescheurd maar je ziet heel licht dat het vignet er toch af is gehaald. De bon heb ik overigens nog.

Dag later ben ik naar de ANWB winkel gegaan om inlichtingen te vragen hierover. Ik liet ook een foto zien van het vignet die ik dus opnieuw opgeplakt had. De vrouw aan de balie zei dat het geen punt was omdat ik de bon nog had. Ook kon ze niet aan het vignet zien waarom hij afgekeurd zou kunnen worden.

Nu heb ik vertrouwen in de kundigheid van uw collega maar toch ben ik benieuwd of dit echt geen probleem voor mij kan opleveren. Ondanks het feit dat ik de bon nog netjes heb. Op internet zie ik veel verschillende verhalen over de situatie waarin ik me bevind.

Moet ik nu een nieuwe kopen of kan ik met het vignet door Oostenrijk rijden en met de bon een eventuele boete aanvechten?

Antwoord van Lisette

Antwoord van Lisette

ANWB Expert

U heeft het tolvignet niet op de juiste plek aangebracht. U heeft het eraf gehaald en op de juiste plek geplakt. Het is nu een beetje te zien dat het vignet verplaatst is. U heeft de bon nog. U vraagt of u nu een nieuw vignet moet kopen of een bon met eventuele boete kunt aanvechten.

Het vignet moet onbeschadigd op de juiste plaats op de voorruit worden aangebracht. Losmaken en weer gebruiken is niet toegestaan. U loopt het risico om bij controle een boete van maximaal 300 euro te krijgen. Een eventuele boete aanvechten met de bon als bewijs, acht ik weinig succesvol. U kunt het vignet incl. de bon ook van iemand anders hebben gekregen met de bon erbij. Het vignet is niet overdraagbaar.

Wanneer u niet het risico op een boete wilt lopen, raad ik u aan een nieuw vignet te kopen. Meer informatie over tolheffing in Oostenrijk kunt u lezen op onze website.