Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Kort bezoek Duitsland

Vraag gesteld door op 27 oktober 2020

Ik wil met de auto naar Nordrhein Westfalen reizen voor aankoop van een auto. Onder welke voorwaarden kan dit momenteel. Kan ik daarbij een nacht bij vrienden verblijven?

Antwoord van Henny

Antwoord van Henny

ANWB Expert

U bent van plan met de auto naar Nordrhein Westfalen te reizen voor het kopen van een auto. Onder welke voorwaarden kan dit op dit moment? En mag je dan overnachten bij vrienden?

Op dit moment (29 okotober 2020) zijn de volgende regels van toepassing:

Lockdown: nee

Per 2 november zijn alle toeristische activiteiten in heel Duitsland verboden. Alleen zakenreizen zijn dan toegestaan. Vooralsnog tot 30 november.

Reizigers uit Nederland dienen bij binnenkomst in Duitsland een negatieve coronatest te tonen. Deze mag niet ouder zijn dan 48 uur en moet voorzien zijn van een doktersattest in het Engels of Duits.

Voor een test ter plaatse kunt u kijken op de website van het Duitse gesundheidsambt.

Voor Berlijn, Frankfurt, Bremen, München, Düsseldorf, Keulen, Aken, Stuttgart, Essen en Mannheim geldt vanaf 28 oktober een oranje reisadvies. Bij terugkomst dienen bezoekers tien dagen in thuisquarantaine te gaan.

In de deelstaten Noordrijn-Westfalen en Nedersaksen zijn grensbewoners en andere bezoekers uit Nederland toegestaan. Er gelden bepaalde voorwaarden. Een kort bezoek voor bijvoorbeeld boodschappen of tanken is toegestaan. 

De 'kleine grensverkeer regeling' houdt in dat personen die korter dan 24 uur in de deelstaat Noordrijn-Westfalen of Nedersaksen blijven, uitgezonderd zijn van de test-en quarantaineverplichting. Deze personen hoeven geen negatieve coronatest te overleggen bij het inreizen en er is geen meldplicht. Deze meldplicht is er wel voor grenspendelaars die dagelijks de grens over gaan. Zij moeten zich één keer melden bij het plaatselijke Gesundheidsamt. 

Deze en meer informatie met betrekking tot het reizen naar Duitsland vindt u in de reiswijzer op onze website.
Daarnaast raad ik u aan om het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen. Beide websites worden, indien nodig, dagelijks aangepast