Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Is het mogelijk een degelijke camper te kopen voor rond de 10.000 euro?

Vraag gesteld door L.S. van Dijk op 31 juli 2020

Ik ben alleen en overweeg een kleine camper te kopen voor 1 persoon. Ik vind op diverse camper-websites verschillende kleine campers voor 8.000-10.000 euro. Mijn eigen garage raadt mij echter af om in deze prijsklasse een camper te kopen, omdat het een te klein budget zou zijn om een degelijke camper te kopen. Vandaar mijn vraag: is het mogelijk om voor een budget van 8.000-10.000 euro een degelijk campertje voor 1 persoon te kopen? En wat zijn dan de aandachtspunten waar ik specifiek op moet letten?

Antwoord van Mickel

Antwoord van Mickel

ANWB Expert

U wil een kleine camper aanschaffen en uw budget ligt rond de 10.000 euro.

Uw garage raadt het af omdat het volgens hem niet mogelijk is een degelijke camper te vinden voor dit budget. U vraagt zich af of dit terecht is, en wat aandachtspunten zijn als u een dergelijke camper aanschaft.

Voor dit budget is het mogelijk een camper te kopen, maar het is ook verstandig om op uw hoede te zijn. In deze prijsklasse komt u automatisch bij campers uit die ouder zijn, soms veel kilometers gedraaid hebben en al een heel leven achter de rug hebben. Het is dus verstandig om meer te weten te komen over de technische staat, het onderhoud wat gedaan is en eventuele reparaties die al uitgevoerd zijn.

Maar juist ook veel campers hebben vaak niet zo veel kilometers gedraaid omdat ze enkel voor vakanties gebruikt zijn. In dat geval moet u ook goed opletten. Een langere periode van stilstand kan juist ook nadelige gevolgen hebben. Uitdroging van banden, remslangen, gasslangen, rubber delen etc moeten goed in de gaten gehouden worden.

Veel van deze campers rijden op diesel. Bent u iemand die graag stedelijke gebieden bezoekt, dan moet u er rekening mee houden dat veel van deze oudere diesels in binnensteden niet meer welkom zijn vanwege de milieueisen. Komt u liever niet in stedelijk gebied, dan speelt deze problematiek veel minder.

Tevens is er veel verschil in de wijze van opbouw. Kiest u voor een Alkoof of integraal, dan moet u goed opletten of de hele opbouw in een goede staat is en geen vochtschade heeft. In dat opzicht geeft een buscamper misschien wat minder risico. Uiteraard moet u in alle gevallen ook op roestschade letten.

Een paar handige tips kan ik u nog wel geven:

  • Neem iemand mee die verstand heeft van voertuigen en die in staat is een indruk te krijgen van de technische staat;
  • Verzamel zo veel mogelijk informatie over de historie van het voertuig, onderhoud etc;
  • Kies voor eenvoud: "wat er niet op zit, kan ook niet stuk" is echt waar;
  • Reserveer een flink deel van uw budget voor onderhoud en reparaties. Een grote beurt met het verversen van alle vloeistoffen, het vervangen van een distributiem en een set banden en remmen, kan al snel een paar duizend euro kosten.