Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Invoertax op levensmiddelen in Zwitserland?

Vraag gesteld door P.A.G. Blonk op 18 juni 2020

Wij hebben gehoord dat inwoners van Zwitserland sinds dit jaar (2020) een soort van invoerbelasting moeten betalen als zij vanuit Duitsland of Frankrijk levensmiddelen invoeren (dus in D of F de boodschappen waren halen), zelfs al hebben ze maar voor een tientje aan levensmiddelen bij zich.

Nu willen wij in Zwitserland op vakantie en waren van plan om levensmiddelen mee te nemen. Onze vraag is of wij hiervoor als toeristen ook moeten betalen of dat dit alleen voor inwoners geldt, zodat zij niet in de goedkopere buurlanden de boodschappen gaan halen.

Antwoord van Michiel

Antwoord van Michiel

ANWB Expert

U vraagt zich af of u als toerist invoerbelasting verschuldigd bent op levensmiddelen welke u naar Zwitserland meeneemt.

Als u terugkeert uit het buitenland of als u naar Zwitserland reist, kunt u goederen tot een totale waarde van 300 CHF zonder btw invoeren (waardevrije limiet), op voorwaarde dat ze bedoeld zijn voor privégebruik of als geschenk. Als hun waarde hoger is dan 300 CHF, moet u btw betalen. Dit geldt ook voor voedsel, tabaksproducten, alcoholische dranken, huisdieren en reparatie- en onderhoudswerkzaamheden aan uw eigen auto in het buitenland. 

Voor meer informatie over Zwitserse douaneregels verwijs ik u naar de website van de Zwitserse overheid.