Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

In welke tolcategorie valt een camperbusje met pop-up dak?

Vraag gesteld door I.C.W. Broekhoven op 1 september 2020

Ik zou graag willen weten in welke tolcategorie je valt met een camperbusje van 195 cm hoog welke een ingebouwd pop-up dak (ongeveer B100 x L100 cm) heeft van ongeveer 20 cm hoog. Op jullie site lees ik dat het hoogste punt van het voertuig maximaal 2 meter mag bedragen. Maar bv. een dakkoffer, imperiaal of boot worden niet meegerekend. Hoe zit het dan met een gedeeltelijke verhoging in het dak?

Antwoord van Chaim

Antwoord van Chaim

ANWB Expert

U heeft een vraag over de tolklasse waarin uw camper valt. De hoogte van het dak van de camper is 1.85m. U heeft een pop-up-dak laten instaleren, ingeklapt heeft deze toevoeging aan uw camper een hoogte van 20 cm. U wilt graag weten in welke tolklasse uw voertuig valt in Frankrijk, Spanje en Portugal.

Hoogte voertuig

Voor het berekenen van de tolklasse wordt vaak de hoogte van het voertuig (of combinatie) gemeten vanaf de grond gebruikt. Dakkoffers, antennes en o.a. een imperiaal met fietsen worden niet meegerekend in de hoogte. De hoogte van uw voertuig is inclusief ingeklapt pop-up-dak op het hoogste punt 2.05 m.

Frankrijk

In Frankrijk geldt dat het hoogste punt van het voertuig (of combinatie) doorslaggevend is voor het bepalen van de tolklasse. Het pop-up-dak wordt in Frankrijk als onderdeel van het voertuig gezien. In Frankrijk valt het voertuig zodoende in klasse II. Voor meer informatie over de tol-klasseindeling in Frankrijk verwijs ik u graag naar deze website.

Spanje

In Spanje geldt dat de voertuigen ingedeeld worden in de categorieën licht, zwaar 1 en zwaar 2. Hierbij geldt dat campers (busjes), zonder aanhanger in categorie licht worden geplaatst. Het type aanhanger bepaalt vervolgens de tolklasse. Een aanhanger met een enkele as achter een busje, valt in tolklasse zwaar 1. Een aanhanger met meer dat 1 as achter een busje valt in klasse zwaar 2. Meer informatie over: tol-klasseindeling in Spanje.

Portugal

In Portugal geldt dat alleen voertuigen met een hoogte van minder dan 1.10 m in de eerste klasse vallen. Voor de klasse 2, 3 en 4 geldt vervolgens dat het aantal assen van het voertuigen en/of de combinatie bepaalt in welke klasse het voertuig wordt ingedeeld. In Portugal valt uw camper, zonder aanhanger dus in klasse 2. Voor meer informatie over de tol-klasseindeling in Portugal verwijs ik u graag naar onze website.

Conclusie

Bij de berekening van de hoogte van het voertuig zal de hoogte van een ingeklapt pop-up-dak meestal meetellen. Ieder land heeft zijn eigen tol-klasseindeling en niet in ieder land speelt het hoogteverschil tussen camper met –of zonder pop-up-dak een rol. Ik raad u aan om voordat u voornemens bent op reis te gaan met uw camper de tolweginformatie te raadplegen van de landen waar u doorheen zult reizen. Ook kunt u uw vraag te zijner tijd stellen op het expert platform.