Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Caravanband

Vraag gesteld door H. Braam op 19 mei 2020

Kenteken caravan: **-**-**. Gewicht van 641 - 975 kg. Welk type/soort banden moet ik hebben?

Antwoord van Harm

Antwoord van Harm

ANWB Expert

Er zijn nauwelijks echte caravan- of aanhangwagenbanden. Vaak worden bestelautobanden gebruikt, vanwege het hoge gewicht dat ze mogen hebben. Dan staat er een C in de naam. De R die vaak genoemd wordt, staat voor radiaal, maar dat zijn alle caravanbanden tegenwoordig.

Bij caravanbanden is de loadindex het belangrijkste, die geeft aan hoeveel gewicht de band mag hebben. Dat is een getal, voor caravans grofweg oplopend van 85 tot 112. Er worden meestal twee getallen aangegeven, bijvoorbeeld 102/100, waarbij het tweede (lagere) getal geldt voor tandemassers, dus zware caravans met twee assen. Die zijn er overigens niet zo veel meer.

U heeft geen heel zware caravan, het kenteken dat u opgeeft is overigens van het trekkend voertuig. U heeft met een maximaal gewicht van 975 kg en 1 as minimaal 500 kg draagvermogen per band nodig en dan komt u uit op loadindex 84. Wat hoger kan en mag, maar veel te hoog levert een te stugge band op en dat is niet goed voor het weggedrag; er moet wel iets van de invering overblijven.

De maatvoering, bijvoorbeeld 165-R14C, hangt af van de velg waar deze op moet. Als u de juiste band onder de caravan heeft zitten, moet deze de juiste bandenspanning hebben. Deze hangt af van de band zelf en hoeveel gewicht er uiteindelijk op rust. Bij uw caravan zal dit 3 tot 3,5 bar worden, bij zwaardere caravans loopt dat op tot 4,5 bar.