Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Baby in vliegtuig

Vraag gesteld door N. Geway op 5 januari 2021

Wij zijn op zoek naar een autostoel voor in het vliegtuig. Hij moet van transavia 42cm breed zijn en 57cm lang staat op de site. Heb al contact gehad met Transavia maar die hebben geen idee en verwijzen me naar jullie. Onze zoon is tegen die tijd 1 jaar.

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

 

U bent op zoek naar een autostoeltje dat gebruikt mag worden in een vliegtuig van Transavia.
 
De regels die luchtvaartmaatschappijen hanteren voor gebruik van een autostoeltje zijn helaas niet eenduidig. Over het algemeen geldt dat er autostoeltjes gebruikt mogen worden die goedgekeurd zijn voor gebruik in een vliegtuig. 

De FAA en de TÜV zijn instanties die deze goedkeuring afgeven. De zitjes hebben vaak een label met de tekst ‘Gebruik in een vliegtuig’ (‘For use in Aircraft’). Op de site van de TÜV staat een overzicht van zitjes die goedgekeurd zijn voor gebruik in het vliegtuig.
 
Zoals gezegd mag elke luchtvaartmaatschappij zijn eigen voorwaarden stellen. Op de site van Transavia stellen zij de volgende voorwaarden:
 
Je autostoel mag max. 42 cm breed en max. 57 cm lang zijn en heeft één van de volgende keurmerken.

  • UN Standard ECE R44-03 en 44-04
  • UN Standard ECE R129
  • US FMVSS no. 213
  • Canadese CMVSS 213/123.1
  • Duitse TÜV/958-01/2001
  • AS/NZS 1754:2013

 
De zitjes die in NL verkocht mogen worden voldoen aan het eerste of tweede keurmerk. Transavia stelt hier dus niet de voorwaarde dat het zitje een goedkeurd voor gebruik in een vliegtuig moet hebben.
 
Ons advies is een stoeltje uit de lijst van de TÜV te nemen. Deze zijn goedgekeurd voor gebruik in een vliegtuig en hebben een door Transavia vereist keurmerk. De door Transavia gestelde maximale afmetingen zijn wel klein. Helaas kunnen we niet zeggen welke zitjes aan deze afmetingen voldoen. Op internet zijn de afmetingen van de afzonderlijke zitjes waarschijnlijk wel te vinden.