Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Koffer controle

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 29 oktober 2019

Bij de luchthaven van Italie werd mijn koffer grondig gecontroleerd bij de douane. Was een kleine handkoffer, ik stond er zelf bij. Meer dan de helft van mijn kledingstukken werden er slordig uit gehaald en nogmaals werd alles door de scan gehaald. Onderbroeken ernaast etc.  Het enige bijzondere wat ik bij mij had was een klein potje zout. Controle vind ik absoluut goed en niet erg maar dit was onfatsoenlijk en niet netjes. Vervolgens kreeg ik ruzie met de beveiliging omdat ik eiste dat hij het weer in mijn koffer stopte. Ik kreeg alles los aangeboden en mocht het zelf uitzoeken. Mag dit zomaar?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

Uw handkoffer is in Italië op de luchthaven gecontroleerd. Dat ging volgens u onfatsoenlijk en niet netjes. U moest alles zelf weer in de koffer terug stoppen. U vraagt of dit mag.

Bij de security check wordt gekeken of men geen gevaarlijke en/of verboden spullen bij zich heeft.  Daarvoor controleert de douane de handbagage en de kleding als zij daartoe aanleiding zien. Het is niet ongebruikelijk dat de passagiers zelf de inhoud van de koffer weer terug moeten doen.

Op de website van luchthavens (bijv. Schiphol) vindt u tips om soepel en snel door de security check te gaan.