Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Autostoel Canada en USA

Vraag gesteld door A.H.M. van de Wert op 17 januari 2020

Wij gaan een camperreis maken van drie weken naar Canada en Amerika. Ons zoontje van 1 jaar oud moet daarbij reizen in een passende goedgekeurde autostoel is op oa de site van de AAA/CAA te lezen.
Wij hebben geïnformeerd naar het huren van een kinderstoel aldaar echter wordt ons geadviseerd een eigen kinderstoel mee te nemen met een mogelijkheid tot bevestiging met een tweepuntsgordel. Nu is echter mijn vraag of als we dit doen een Europees keurmerk in Canada en Amerika geaccepteerd wordt als een veilige manier van vervoeren van ons kindje? 
Of is dan toch het advies een autostoel met een Canadees keurmerk te kopen (en wordt deze dan geaccepteerd in Amerika en vice versa)?

Antwoord van Paul

Antwoord van Paul

ANWB Expert

U gaat een camperreis maken in Canada en de Verenigde Staten. Uw zoontje (van 1 jaar0 wilt u in een autostoeltje vervoeren. Daarover heeft u een aantal vragen.

Keurmerk
Autostoeltjes die gebruikt worden in de Verenigde Staten moeten een FMVSS 213 goedkeur hebben, stoeltjes die in Canada gebruikt worden een CMVSS 213/123.1 goedkeur. Op het zitje zelf staat vermeld welke goedkeuring het heeft. Voor de VS staat er in tekst ‘This restraint system conforms to all applicable Federal motor Vehicle Safety Standards’. Voor Canada wordt het National Safety Mark gebruikt.

Stoeltjes die geen Canadees of VS keurmerk hebben mogen in de respectievelijke landen niet gebruikt worden. In Noord-Amerika zullen ongetwijfeld zitjes te koop of te huur zijn die zowel de Canadese als de VS goedkeur hebben. 

Op anwb.nl kunt u meer lezen over de regels over het vervoer van kinderen; deze verschillen in Canada en de Verenigde Staten van elkaar.  Ook kunt u hierover lezen op https://drivinglaws.aaa.com/tag/child-passenger-safety/  (Canada of VS selecteren).