Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Advies plaats van vignet Zwitserland voor aanhanger

Vraag gesteld door een ANWB-lid op 17 augustus 2019

Voorafgaand aan onze vakantie hebben wij 2 vignetten voor Zwitserland gehaald bij de ANWB. Eén vignet ging op de disselbak van de vouwwagen. Deze is er , zo bleek bij de grens van Zwitserland, afgehaald op een eerder tijdstip op een parkeerplaats.(zo geen leuke start van de vakantie) Aan de grens moesten wij een nieuwe vignet aanschaffen, ook nadat we het bonnetje van de ANWB hadden laten zien! Deze grensbeambte plakte het nieuwe vignet zo weer op de disselbak. Wij hebben deze er snel erna afgehaald en achter de voorruit van de auto geplakt. Wij begaan niet voor de 2e maal deze fout. De ANWB adviseert de sticker op de aanhangen te plakken op een niet zichtbare plaats, dat heeft dus geen nut. Het is beter te adviseren deze gewoon achter de voorruit te plakken want mensen weten hem toch wel te vinden Het advies van ANWB om het bonnetje te bewaren is dus ook nutteloos. Net als het feit dat de sticker er niet in zijn geheel afgehaald kan worden want dat kan dus wel helaas!Alle bonnen hebben wij overigens nog bewaard.

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U heeft twee tolvignetten voor Zwitserland gekocht; één voor de auto en één voor de vouwwagen. Het vignet voor de vouwwagen heeft u op de disselbak van de vouwwagen geplakt.
Dit vignet is er door iemand af gehaald, waardoor u aan de grens een nieuw vignet voor de vouwwagen moest aanschaffen. U heeft het vignet keer achter de voorruit van uw auto geplaatst.

Wat vervelend dat het tolvignet op de vouwwagen er af is gehaald. Op de website van de Zwitserse overheid vindt u informatie over het tolvignet. Daar staat ook op welke plek het vignet op een aanhanger moet worden geplaatst: “In the case of motor vehicles without windscreens, trailers and motorbikes, on an easily accessible and non-removable part”. Dus op een ‘gemakkelijk toegankelijk en niet verwijderbaar onderdeel’ van de aanhanger. Deze informatie hebben wij op onze website op de pagina over tol Zwitserland opgenomen.

U kunt proberen bezwaar te maken tegen het feit dat u twee maal een tolvignet voor de aanhanger hebt gekocht. Op de genoemde website vindt u onderstaande contactgegevens: 
Customs Information Office
Division traffic charges
Monbijoustrasse 91
3003 Bern
Tel. : +41 58 467 15 15
Ook is er de mogelijkheid via een contactformulier te communiceren.