Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Milieu sticker in Oostenrijk ? Hongarije?

Vraag gesteld door M. Verpoort-Smits op 4 juli 2019

Ik vertrek naar Oostenrijk heb ik daar milieusticker nodig ? en zo ja welke?
Heb ik in Hongarije die ook nodig ?
Kan ik ook vignet voor Hongarije bestellen bij u ? Oostenrijk heb ik al besteld

Antwoord van Erik Jan

Antwoord van Erik Jan

ANWB Expert

U heeft een vraag over milieuzones in Oostenrijk en Hongarije.
In de Oostenrijkse steden zijn nog geen milieu maatregelen getroffen die voor buitenlandse toeristen van belang zijn om te weten.
 

Hongarije

Bij een smogalarm geldt in Boedapest en enkele andere grote Hongaarse steden, dat bepaalde typen voertuigen uit de stad geweerd worden. Dit geldt voor voertuigen met een lagere emissienorm dan Euro 5. De regel geldt ook voor buitenlandse voertuigen. Het smogalarm wordt aangekondigd ten minste één dag maar meestal twee dagen voor de regeling van kracht wordt. De regel is alleen overdag en 's avonds van kracht tussen 6 en 22 uur. Bezitters van een voertuig dat niet mag rijden tijdens een smogalarm, mogen op vertoon van het kentekenbewijs gratis gebruik maken van het openbaar vervoer.Sommige delen van Boedapest, doorgaans historische plekken of recreatiezones, zijn verboden voor gemotoriseerd verkeer en alleen toegankelijk met een speciale vergunning.
 

Tol in Hongarije
Voor het gebruik van autowegen in Hongarije is een vignet verplicht. Dit staat ook bekend als e-vignet of e-Matrica. Het vignet hoeft niet achter de voorruit te worden geplakt; controle vindt plaats via het kenteken. Meer informatie over tol in Hongarije leest u in de Landeninformatie op anwb.nl.