Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Betalen tol met Maestro

Vraag gesteld door op 28 juli 2019

In hoeverre kun je in Oostenrijk (Tauern autobahn en Karawanken), Kroatië, Italië en Frankrijk de tol betalen met een Maestro kaart? Hiervoor hebben wij nu nog een Visa maar wil deze eigenlijk opzeggen ivm de jaarlijkse kosten hiervan. 

Antwoord van Cathy

Antwoord van Cathy

ANWB Expert

Ik zet hieronder voor u alle ons bekende informatie over betalen van de tol in Oostenrijk

Betalen

 • Betalen is mogelijk bij bemande tolpoortjes met contant geld of met de bekende creditcards, waaronder de ANWB Visa Card.
 • Betalen is eveneens mogelijk bij pinautomaten. Deze accepteren contant geld (munten en biljetten tot € 20) en de bekende creditcards.
 • Naast deze mogelijkheden zijn op de A13 (Brenner), A10 (Tauern) en A9 (Pyhrn) ook automaten waar uitsluitend met creditcard betaald kan worden en niet met contant geld. De rijstroken die langs deze automaten voeren, zijn gemarkeerd met een opvallende oranje kleur.
 • Bij problemen is het bij alle toldoorgangen mogelijk via een intercom ondersteuning te krijgen bij het aanwezige personeel.

Voor wat betreft Kroatie.

 • Contante betaling is mogelijk in kuna's of euro's. Kies hiervoor de bemande tolpoortjes.
 • Alle bekende creditcards worden geaccepteerd, waaronder de ANWB Visa Card.
 • Er is een prepaidkaartsysteem te krijgen onder de naam ENC (Elektronicka Naplata Cestarine; Engels Electronic toll collection, ETC). Dit systeem biedt ongeveer 20% korting op de toltarieven en je hoeft bij drukte niet in lange rijen te wachten. De tolbadge die hiervoor nodig is, is verkrijgbaar bij de tolstations. Meer informatie op deze pagina. Voor zover bekend is het systeem niet ingevoerd op de A2.

Voor wat betreft Italie.

 • Contant betalen kan bij alle bemande tolhokjes.
 • De bekende creditcards worden geaccepteerd, waaronder de ANWB Visa Card. In Italië worden deze doorgaans aangeduid met Cartasi: kies de tolpoortjes met het opschrift Carte.
 • Betalen kan bij veel tolstations in Italië ook met een Nederlandse bankpas, zonder het ingeven van de pincode. Dit is doorgaans herkenbaar aan borden met het Maestrologo. De mogelijkheid om op deze wijze te betalen kan echter sterk verschillen per tolmaatschappij. Het is dan ook aan te raden altijd contant geld of een creditcard achter de hand te hebben.
 • Voor mislukte betalingen, kaarten en vragen over de tolwegen zijn servicecentra beschikbaar langs de autostrada met aanduiding Punto Blu (blauwe stip).
 • Wie in Italië de tol niet heeft betaald, kan hiervoor achteraf ook in Nederland nog een rekening, aangevuld met een boete, thuisgestuurd krijgen. Soms maanden later. Veelal wordt deze geïnd door het European Municipality Outsourcing (EMO), een afdeling van Nivi Credit. Dit is een incassobureau ingeschakeld door de Italiaanse overheid. De verjaringstermijn van de schuld is tien jaar. De rekening kan betaald worden via de website emo.nivi.it. Daar kan eventueel ook bezwaar worden aangetekend. Bezwaar maken kan ook met een modelbrief van de ANWB, te vinden op deze pagina.

Voor wat betreft Frankrijk.

 • Contant betalen kan in een automaat bij de meeste tolpoortjes. Bij sommige automaten is het mogelijk munten in een mand te werpen. Let op de blauwe bordjes met muntstukken erop, hier is contant betalen mogelijk. Let op:sommige tolmaatschappijen accepteren alleen munten vanaf 10 cent en biljetten tot € 20.
 • Bij poortjes waar zowel een oranje 't' als een groene pijl staan aangegeven, kan iedereen terecht.
 • Bemande tolpoorten komen steeds minder voor, maar als er iets misgaat, kun je via een knop altijd om hulp vragen.
 • Met een creditcard (pincode is niet nodig) kan bij alle poortjes worden betaald, behalve die exclusief bestemd zijn voor télépéage (aangegeven met alleen een oranje 't'). Geaccepteerd worden onder andere Visa en Mastercard (bijvoorbeeld de anwb.nl/creditcard). Neem voor de zekerheid contant geld mee voor het geval een creditcard niet werkt.
 • Betalen met een prepaidcreditcard (carte de crédit prépayée) is niet mogelijk. 
 • Met een Nederlandse bankpas betalen zonder het ingeven van de pincode is slechts in beperkte mate mogelijk. Dit wordt meestal aangegeven met het Maestrologo. De mogelijkheid op deze wijze te betalen verschilt per tolmaatschappij en geldt vooralsnog met name voor de wegen van tolmaatschappij SANEF, in de driehoek tussen Calais, Caen en Straatsburg. Het is dan ook aan te raden altijd contant geld of een creditcard achter de hand te hebben.
 • Op een (nog) zeer beperkt aantal trajecten kan bij de automaten uitsluitend betaald worden met creditcard of via télépéage, dus niet contant of met een Nederlandse bankpas. Dat is bijvoorbeeld het geval op een stuk van de A63 van Irun richting Bordeaux. Mocht dit tot problemen leiden omdat bijvoorbeeld uitsluitend contant geld bij de hand is, dan kan assistentie worden gevraagd via de intercom.
 • Er bestaan plannen om ter bevordering van de doorstroming over te gaan op elektronische tolbetaling zonder tolpoorten. Verdere gegevens zijn nog niet bekend.
 • Let op: In de praktijk blijkt bij automatische tolpoorten de categorie-indeling van campers soms mis te gaan. Kies daarom waar mogelijk voor een bemand tolpoortje. Indien niet aanwezig, is het mogelijk bedrag en categorie te controleren bij de poort en wanneer nodig via de intercom iemand erbij te roepen als het niet klopt.

Bij ieder land staat aangegeven of u met creditcard kunt betalen.