Naar de inhoudLogo van de ANWBANWB Homepage

Auto lenen van een ander

Vraag gesteld door A. Palsenberg op 1 juli 2019

Als ik een auto leen en schade veroorzaak, ben ik daarvoor verzekerd? Zo niet, wat moet ik doen om wel gedekt te zijn?

Antwoord van Marlijn

Antwoord van Marlijn

ANWB Expert

U wilt weten of u verzekerd bent als u een auto leent en schade veroorzaakt.

Verzekeringen
Voordat u de auto leent, is het van belang na te gaan hoe de auto verzekerd is en hoe hoog het eigen risico is bij schade.

WA-verzekering
Een auto beschikt verplicht over een WA-verzekering. Deze dekt alleen de schade die u met de auto aan derden veroorzaakt. Bij schade is er no-claim verlies en wellicht ook een eigen risico.

Cascoverzekering
Een casco(allrisk)-verzekering dekt ook schade aan de ‘eigen auto’, maar ook hier is er sprake van een eigen risico en no-claim verlies.
De lener is aansprakelijk voor deze kosten. Voor de uitlener is het belangrijk te weten of de lener deze eventuele kosten kan betalen. Voor de lener is het belangrijk dat hij zich bewust is van dit financiële risico.

Indien de auto voor een lange periode wordt uitgeleend, geef dit dan door de autoverzekering. Zo kan een verzekeraar een hogere eigen risico instellen wanneer de lener jonger is dan een bepaalde leeftijd.

Indien de auto 'slechts' WA verzekerd is, bestaat er bij sommige verzekeraars een mogelijkheid o, voor den duur van bijv. een vakantie een casco verzekering voor de auto af te sluiten.

Inzittendenverzekering
Een bestuurder van een auto is bij een aanrijding door eigen schuld zelf niet verzekerd vanuit de basisdekking van een autoverzekering. Daarom is het voor jezelf, andere inzittenden en ook andere bestuurders verstandig een extra verzekering hiervoor af te sluiten: een ongevallen inzittenden- of een schadeverzekering. Lees hier meer over een inzittendenverzekering.

Meer informatie over het lenen van een auto en aantal tips vindt u op onze website.